Przepis Magdy Gessler. Wyjątkowe kotlety lwowskie
Kotlety lwowskie to tradycyjne danie przedwojennej Galicji. Przepisem podzieliła się gwiazda "Kuchennych rewolucji" - Magda Gessler. Musisz tego spróbować.
Źródło zdjęć: © Pixabay
Niezawodny przepis Magdy Gessler na kotlety lwowskie. Są proste i przypominają klasyczne kotlety mielone, ale dodatek sera i przypraw z pewnością urozmaici smak obiadu.
Kotlety lwowskie. Potrzebne składniki:
- 500 g mielonego mięsa z kurczaka
- 40 dag sera żółtego startego na drobno
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 bułka
- 2 żółtka
- 1 mała szalotka
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- bułka tarta
- olej/masło do smażenia
Kotlety lwowskie. Sposób przygotowania:
- mięso wymieszaj z serem, namoczoną w mleku bułką, żółtkami i drobno posiekaną szalotką
- dodać masło oraz dopraw
- dokładnie wszystko wymieszaj
- formuj podłużne kotlety i panieruj w bułce tartej
- kotlety smaż smażyć na złoto na klarowanym maśle lub oleju
I gotowe! Spróbuj także włoskiej carbonary i domowych frytek. Smacznego!