Karolina Wójciga
Karolina Wójciga| 
aktualizacja 

Sok z kiszonych ogórków. Nie wylewaj go do zlewu

41

Kiszone ogórki znane są ze swoich cudownych właściwości zdrowotnych i smaku, który Polacy kochają. Podajemy je do obiadów, sałatek i kanapek. Typowo polskie przyjęcie nie może się obejść bez talerzyka tych przysmaków. Okazuje się jednak, że sok, który najczęściej wylewamy, również jest dobry dla naszego organizmu. Dowiedź się, dlaczego warto go pić.

Pod żadnym pozorem nie powinniśmy wylewać soku z kiszonych ogórków. Dlaczego? Otóż wzmacnia on odporność organizmu, a nawet łagodzi kaszel. Jest także doskonałym antidotum w przypadku ataku migreny i w bólach głowy.

Dodatkowo sok z kiszonych ogórków, jak i z innych kiszonek, przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Ma nawet właściwości antynowotworowe, ponieważ podczas fermentacji wytwarzane są izotiocyjaniany, które mogą działać przeciwrakowo. Z kolei zawarta w soku z kiszonek acetylocholina pomaga w regulacji ciśnienia krwi.

Sok z kiszonych ogórków jest także sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Dzięki niemu będziemy bardziej syci, pobudzeni do działania oraz szybciej spalimy kalorie. A czy wiedziałeś, że sok z kiszonych warzyw doskonale pomaga na kaca? Dostarcza organizmowi tych elementów, które wypłukał lub zneutralizował alkohol.

Zobacz także:
Zobacz także:
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić