Staropolski piernik dojrzewający. Zacznij w listopadzie

4

Staropolski piernik to tradycyjny wypiek na Boże Narodzenie. I chociaż do tych pięknych dni zostało jeszcze dużo czasu, przygotowaniem piernika wypada zająć się już w listopadzie. Ciasto musi bowiem w porę dojrzeć.

Staropolski piernik dojrzewający. Zacznij w listopadzie
Staropolski piernik dojrzewający (Getty Images)

Staropolski piernik dojrzewający jest bardzo miękki i aromatyczny. Można go przełożyć powidłami, marcepanem lub ulubionym kremem. Jego przygotowywanie należy zacząć już sześć tygodni wcześniej. Aby nie był twardy, za pieczenie także warto zabrać się trochę wcześniej, najlepiej na tydzień przed Bożym Narodzeniem.

Staropolski piernik dojrzewający. Składniki

  • 500 g miodu naturalnego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (można także użyć domowej przyprawy)

Staropolski piernik dojrzewający. Sposób przygotowania

  • Miód, cukier i masło przełóż do rondelka i stopniowo podgrzewaj, doprowadzając do wrzenia. Następnie wystudź.
  • Masę przełóż do miski i dodaj do niej przesianą mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól oraz przyprawę do piernika.
  • Ciasto wyrób i przełóż do garnka (najlepiej kamionkowego).
  • Ciasto na tym etapie będzie dosyć luźne, ale nie należy się tym przejmować. Z czasem stężeje.
  • Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w chłodne, suche i ciemne miejsce.
  • Odstaw na 5-6 tygodni, a za pieczenie zabierz się na tydzień przed Bożym Narodzeniem (musi mieć czas, żeby zmięknąć).
  • Ciasto podziel na trzy równe części i każdą z nich rozwałkuj.
  • Następnie każdą piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut.
  • Każdą z warstw wystudź.
  • Powidła śliwkowe podgrzej. Możesz do nich dodać likier pomarańczowy lub bakalie.
  • Ciepłymi powidłami przełóż blaty piernika.
  • Gotowy piernik przykryj ściereczką lub papierem do pieczenia i obciąż.
  • Po kilku dniach ciasto zmięknie. Wtedy przekrój je na trzy mniejsze pierniki i polej polewą czekoladową lub lukrem.

I gotowe! Święta z takim piernikiem z pewnością będą wyjątkowe.

Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić