Staropolski piernik dojrzewający. Zacznij w listopadzie

Staropolski piernik to tradycyjny wypiek na Boże Narodzenie. I chociaż do tych pięknych dni zostało jeszcze dużo czasu, przygotowaniem piernika wypada zająć się już w listopadzie. Ciasto musi bowiem w porę dojrzeć.

Staropolski piernik dojrzewający.Staropolski piernik dojrzewający
Źródło zdjęć: © Getty Images

Staropolski piernik dojrzewający jest bardzo miękki i aromatyczny. Można go przełożyć powidłami, marcepanem lub ulubionym kremem. Jego przygotowywanie należy zacząć już sześć tygodni wcześniej. Aby nie był twardy, za pieczenie także warto zabrać się trochę wcześniej, najlepiej na tydzień przed Bożym Narodzeniem.

Staropolski piernik dojrzewający. Składniki

  • 500 g miodu naturalnego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (można także użyć domowej przyprawy)

Skandaliczne słowa Marka Suskiego na komisji kultury. "Do widzenia debile"

Staropolski piernik dojrzewający. Sposób przygotowania

  • Miód, cukier i masło przełóż do rondelka i stopniowo podgrzewaj, doprowadzając do wrzenia. Następnie wystudź.
  • Masę przełóż do miski i dodaj do niej przesianą mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól oraz przyprawę do piernika.
  • Ciasto wyrób i przełóż do garnka (najlepiej kamionkowego).
  • Ciasto na tym etapie będzie dosyć luźne, ale nie należy się tym przejmować. Z czasem stężeje.
  • Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w chłodne, suche i ciemne miejsce.
  • Odstaw na 5-6 tygodni, a za pieczenie zabierz się na tydzień przed Bożym Narodzeniem (musi mieć czas, żeby zmięknąć).
  • Ciasto podziel na trzy równe części i każdą z nich rozwałkuj.
  • Następnie każdą piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut.
  • Każdą z warstw wystudź.
  • Powidła śliwkowe podgrzej. Możesz do nich dodać likier pomarańczowy lub bakalie.
  • Ciepłymi powidłami przełóż blaty piernika.
  • Gotowy piernik przykryj ściereczką lub papierem do pieczenia i obciąż.
  • Po kilku dniach ciasto zmięknie. Wtedy przekrój je na trzy mniejsze pierniki i polej polewą czekoladową lub lukrem.

I gotowe! Święta z takim piernikiem z pewnością będą wyjątkowe.

Wybrane dla Ciebie
Masz to na swojej posesji? Zmiany w prawie mogą objąć także ciebie
Masz to na swojej posesji? Zmiany w prawie mogą objąć także ciebie
Nad Bałtyk nadciąga silny sztorm. IMGW ostrzega
Nad Bałtyk nadciąga silny sztorm. IMGW ostrzega
Radykalne zmiany w rajdowych mistrzostwach świata 2027
Radykalne zmiany w rajdowych mistrzostwach świata 2027
Daniel Huber rezygnuje z kariery. Austriacka męczyły kontuzje
Daniel Huber rezygnuje z kariery. Austriacka męczyły kontuzje
Przetrwała tu miliony lat. Teraz grozi jej wyginięcie
Przetrwała tu miliony lat. Teraz grozi jej wyginięcie
Robert Kubica powiedział, jak zapamięta sezon
Robert Kubica powiedział, jak zapamięta sezon
"Najsłynniejsze drzewo w Polsce". Nadleśnictwo ma powód do dumy
"Najsłynniejsze drzewo w Polsce". Nadleśnictwo ma powód do dumy
Niemal cała Polska na żółto. IMGW wydało alerty
Niemal cała Polska na żółto. IMGW wydało alerty
Nie żyje słynny powstaniec Jerzy Kasprzak. Odszedł w Boże Narodzenie
Nie żyje słynny powstaniec Jerzy Kasprzak. Odszedł w Boże Narodzenie
Odtworzyli klimat sprzed tysięcy lat. Pomogły liście
Odtworzyli klimat sprzed tysięcy lat. Pomogły liście
IMGW już wie. Pogoda w weekend nie będzie rozpieszczać
IMGW już wie. Pogoda w weekend nie będzie rozpieszczać
Wyniki Lotto 26.12.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 26.12.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada