Suszone grzyby w panierce wg Roberta Makłowicza. Wyjątkowa przekąska
Suszone grzyby w panierce to idealna alternatywa dla niezdrowych, kupnych przekąsek. Sprawdzą się jako zagryzka podczas filmowego wieczoru, na spotkaniu ze znajomymi, ale także jako przystawka do wystawnego obiadu.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Tanjica Perovic
Suszone grzyby w panierce z pewnością przypadną do gustu nie tylko wegetarianom. Przygotowane według przepisu Roberta Makłowicza są aromatyczne i uzależniająco chrupiące. Przekonajcie się sami.
Czytaj także: Przepis na proste curry. Obiad idealny na jesień
Przepis na suszone grzyby w panierce wg Roberta Makłowicza. Potrzebne składniki
- 100 g suszonych prawdziwków (samych kapeluszy)
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- Mąka pszenna
- Masło
- Olej
- Sól
- Pieprz
Czytaj także: Przepis, który podbił TikToka. Musisz tego spróbować!
Przepis na suszone grzyby w panierce wg Roberta Makłowicza. Sposób przygotowania
- Grzyby zalej mlekiem i mocz je przez całą noc.
- Na następny dzień dodaj do nich trochę wody i gotuj, aż zmiękną.
- Odsącz ugotowane prawdziwki, posól i popierz.
- Grzyby obtocz w mące, jajku i bułce tartej.
- Na koniec smaż grzyby na maśle z obu stron, aż uzyskają złoty kolor.
Grzyby najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. Można jeść je samodzielnie, z ulubionym dipem lub jako dodatek do obiadu. Smacznego!
Czytaj także: Kulinarny hit internetu. Frytki z dyni z parmezanem