Aldona Brauła
Aldona Brauła| 

Szybkie ciastka owsiane. Bez użycia cukru

10

Doskonałe ciasteczka owsiane z marchewką są bardzo zdrowe i sycące. Doskonałe na śniadanie lub przekąskę między posiłkami. Przygotujesz je bez cukru.

Szybkie ciastka owsiane. Bez użycia cukru
Ciastka owsiane (Getty Images)

Ciasteczka marchewkowe z płatków owsianych są nie tylko pyszne, ale także zdrowe. Nie zawierają cukru, który teraz jest droższy i trudniejszy do zdobycia.

Ciastka bez cukru. Potrzebne składniki:

  • 1 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej lub zmielonych migdałów blanszowanych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki marchewki startej na tarce o drobnych otworach
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki masła orzechowego (dowolnego)
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka wanilii


Ciastka bez cukru. Sposób przygotowania:

  • rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia
  • wymieszaj w misce płatki owsiane, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i marchewkę
  • w osobnej misce wymieszaj jajko, masło, syrop klonowy i wanilię
  • wymieszaj mokre i suche składniki, aż dobrze się połączą
  • z masy utocz kulki, a następnie wyłóż je na blachę do pieczenia i palcami dociśnij każde ciasteczko, aby je lekko spłaszczyć (ciastka można układać dość ciasno, nie rozpływają się w trakcie pieczenia)
  • piecz przez 10-12 minut, aż się lekko zrumienią
  • pozostaw do całkowitego ostygnięcia
  • ciastka można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić