Szybkie ogórki "krokodylki". Można zajadać już po godzinie
Sezon ogórkowy trwa w najlepsze. Pyszne i świeże ogórki gruntowe są teraz łatwo dostępne, warto więc wykorzystać ten naturalny dobrobyt. Polecamy przygotowanie banalnie prostych "krokodylków". Można je pałaszować już po godzinie!
Sezon na ogórki gruntowe rozpoczyna się wraz z początkiem lipca i trwa do połowy września. Tak naprawdę nie mamy więc wiele czasu, by nacieszyć się tym zdrowym, pysznym i niskokalorycznym warzywem. Korzystajmy, póki możemy!
Ogórki można zamarynować na zimę, by w chłodne dni przypominały nam o słonecznym lecie. Można także przygotować z nich błyskawiczne pikle "na już", kiedy zabraknie nam zakąski do piwa czy przystawki do grilla. Pyszne "krokodylki" przygotujemy zaledwie w kilka minut, a zajadać je możemy już po godzinie.
Przepis na ogórki "krokodylki". Potrzebne składniki
- Ok. 500-700 g ogórków gruntowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki ketchupu
- 200 ml przegotowanej, ciepłej wody
- 3 łyżki octu spirytusowego
- 1 łyżka cukru
- Szczypta ostrej papryki w proszku
- Pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Przepis na ogórki "krokodylki". Sposób przygotowania
- Ogórki umyj i pokrój w ćwiartki lub ósemki, zależnie od preferencji i wielkości warzywa
- Pokrojone ogórki ułóż na durszlaku i posyp je solą. Odczekaj ok. pół godziny, aż puszczą sok
- Następnie ogórki przełóż do słoika o pojemności ok. 750 ml. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek
- Przygotuj zalewę: wymieszaj wodę, ketchup, cukier, ocet i przyprawy. Zalej nią ogórki
- Ogórki odłóż na co najmniej godzinę, by smak się "przegryzł"
Czytaj także: Piła zalewę z ogórków konserwowych przez tydzień. Zaskakujące, jak zareagowało jej ciało
Już po godzinie ogórki będą smaczne, lecz im dłużej odstoją, tym ich smak będzie intensywniejszy. Smacznego!