Tak Magda Gessler przygotowuje sałatkę jarzynową. Dwa składniki zaskakują

8

Prowadząca program "Kuchenne Rewolucje" niejednokrotnie udowadniała, że potrafi zaskakiwać. I choć na co dzień sama wybiera polskie dania z "małym twistem", tak zwłaszcza w programie prezentuje swoją znajomość kuchni międzynarodowej. Tak też było z niepozorną sałatką jarzynową, którą restauratorka postanowiła przygotować...po hiszpańsku.

Tak Magda Gessler przygotowuje sałatkę jarzynową. Dwa składniki zaskakują
Dwa składniki sprawią, że sałatka jarzynowa będzie zupełnie inaczej smakować (AKPA, Wikimedia Commons)

Z pozoru hiszpańska sałatka jarzynowa niewiele różni się od naszej. Tutaj także znajdziemy gotowane warzywa, jajko na twardo czy ogórki kiszone. Sekretem są...oliwki i tuńczyk. Do tego sos do tej sałatki zdecydowanie różni się od tego wykorzystywanego w naszej rodzimej wersji.

Hiszpańska sałatka jarzynowa według Magdy Gessler - składniki:

na sałatkę:

  • 2 marchewki
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 1/2 szklanki zielonych oliwek z papryką
  • 2 puszki tuńczyka z wody w kawałkach
  • 4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

na sos aioli:

  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 jajka
  • garść czosnku (ząbki)
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • sól do smaku
  • opcjonalnie 1/4 szklanki mleka 3,2% (dla stonowania smaku sosu)

Hiszpańska sałatka jarzynowa według Magdy Gessler - sposób przyrządzenia:

  • Zaczynamy od warzyw. Ziemniaki i marchewki obieramy, a następnie gotujemy do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie kroimy w kostkę. Przekładamy je do dużej miski, która docelowo będzie na całą sałatkę.
  • Oba jajka gotujemy na twardo i obieramy. Kroimy w mniejsze kawałki.
  • Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Jajka i ogórki wrzucamy do wcześniej przygotowanej miski.
  • Teraz pora na przygotowanie sosu aioli. Do wąskiego i wysokiego naczynia wbijamy 2 surowe jajka. Dodajemy do nich obrane ząbki czosnku, kumin oraz sól. Całość zalewamy olejem słonecznikowym i oliwą.
  • Za pomocą blendera ręcznego miksujemy składniki na jednolita gładką masę. Aby sos do hiszpańskiej sałatki jarzynowej był nieco delikatniejszy w smaku, możemy na koniec wymieszać go z odrobiną mleka.
  • Do miski z pokrojonymi składnikami na hiszpańską sałatkę jarzynową dokładamy odsączonego i pokrojonego na kawałki tuńczyka oraz odsączone z zalewy oliwki. Następnie dodajemy majonez oraz sos aioli. Ze względu na intensywność sosu najlepiej dodawać go stopniowo. Na koniec hiszpańską sałatkę jarzynową doprawiamy do smaku solą i pieprzem a następnie dokładnie mieszamy.

I gotowe! Taka sałatka najlepiej smakować będzie w towarzystwie świeżego pieczywa.

Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić