Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Tak Magda Gessler przygotowuje sałatkę jarzynową. Dwa składniki zaskakują

8

Prowadząca program "Kuchenne Rewolucje" niejednokrotnie udowadniała, że potrafi zaskakiwać. I choć na co dzień sama wybiera polskie dania z "małym twistem", tak zwłaszcza w programie prezentuje swoją znajomość kuchni międzynarodowej. Tak też było z niepozorną sałatką jarzynową, którą restauratorka postanowiła przygotować...po hiszpańsku.

Tak Magda Gessler przygotowuje sałatkę jarzynową. Dwa składniki zaskakują
Dwa składniki sprawią, że sałatka jarzynowa będzie zupełnie inaczej smakować (AKPA, Wikimedia Commons)

Z pozoru hiszpańska sałatka jarzynowa niewiele różni się od naszej. Tutaj także znajdziemy gotowane warzywa, jajko na twardo czy ogórki kiszone. Sekretem są...oliwki i tuńczyk. Do tego sos do tej sałatki zdecydowanie różni się od tego wykorzystywanego w naszej rodzimej wersji.

Hiszpańska sałatka jarzynowa według Magdy Gessler - składniki:

na sałatkę:

  • 2 marchewki
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 1/2 szklanki zielonych oliwek z papryką
  • 2 puszki tuńczyka z wody w kawałkach
  • 4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

na sos aioli:

  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 jajka
  • garść czosnku (ząbki)
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • sól do smaku
  • opcjonalnie 1/4 szklanki mleka 3,2% (dla stonowania smaku sosu)

Hiszpańska sałatka jarzynowa według Magdy Gessler - sposób przyrządzenia:

  • Zaczynamy od warzyw. Ziemniaki i marchewki obieramy, a następnie gotujemy do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie kroimy w kostkę. Przekładamy je do dużej miski, która docelowo będzie na całą sałatkę.
  • Oba jajka gotujemy na twardo i obieramy. Kroimy w mniejsze kawałki.
  • Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Jajka i ogórki wrzucamy do wcześniej przygotowanej miski.
  • Teraz pora na przygotowanie sosu aioli. Do wąskiego i wysokiego naczynia wbijamy 2 surowe jajka. Dodajemy do nich obrane ząbki czosnku, kumin oraz sól. Całość zalewamy olejem słonecznikowym i oliwą.
  • Za pomocą blendera ręcznego miksujemy składniki na jednolita gładką masę. Aby sos do hiszpańskiej sałatki jarzynowej był nieco delikatniejszy w smaku, możemy na koniec wymieszać go z odrobiną mleka.
  • Do miski z pokrojonymi składnikami na hiszpańską sałatkę jarzynową dokładamy odsączonego i pokrojonego na kawałki tuńczyka oraz odsączone z zalewy oliwki. Następnie dodajemy majonez oraz sos aioli. Ze względu na intensywność sosu najlepiej dodawać go stopniowo. Na koniec hiszpańską sałatkę jarzynową doprawiamy do smaku solą i pieprzem a następnie dokładnie mieszamy.

I gotowe! Taka sałatka najlepiej smakować będzie w towarzystwie świeżego pieczywa.

Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Głośno o nim za polską granicą. Oto co mówił o niemieckich zbrodniarzach
"Ubolewam". Andrzej Duda o wolnej Wigilii. Mówi, co mu się nie podoba
Czarzasty trafił do szpitala. Komentarz polityka
Krwiodawcy będą zachwyceni. Oprócz czekolady dostaną ten rarytas
Co po upadku Asada? Wskazują kraj. Na nim może się skupić Rosja
Rakotwórcze ftalany w zabawkach. UOKiK ujawnia
Śmiertelnie potrącił 10-latka i uciekł. Jest wyrok dla kierowcy
Śmierć Natalii z Andrychowa. Śledczy podali przyczynę zgonu
Izrael się wycofuje. Amerykański generał: "Ważny krok"
Dźgnął polskiego kibica w Niemczech. Zarzuty dla Marokańczyka
Gwałt w Sztokholmie. Jest decyzja ws. Mbappe
Syria. Rebelianci zdecydowali. Konstytucja zawieszona na 3 miesiące
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić