Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|
aktualizacja

Oto przepis na szarlotkę Magdy Gessler. Błyskawicznie znika z talerzy

58
Podziel się:

Sezon na pyszne, polskie jabłka w pełni. To prawdziwy grzech z niego nie skorzystać i nie zrobić pysznego, aromatycznego ciasta. A najlepsze ciasto z jabłek to bezsprzecznie szarlotka. Ta z przepisu Magdy Gessler to prawdziwe dzieło sztuki - podbije kubki smakowe nawet największego szarlotkowego smakosza. Mniam!

Oto przepis na szarlotkę Magdy Gessler. Błyskawicznie znika z talerzy
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Chodzi za tobą ochota na coś słodkiego, szczególnie, że za oknem szaro i buro? Nie trać czasu i pieniędzy na drogie ciasta z cukierni czy chwilowe zapychacze z dyskontu. Postaw na prawdziwą ucztę dla podniebienia, wykorzystaj sezon na jabłka i przygotuj pyszną, aromatyczną szarlotkę.

Jeśli jednak znudził ci się tradycyjny przepis, bądź jakimś trafem nigdy nie piekłaś szarlotki - spróbuj rad od Magdy Gessler. Nasza topowa restauratorka jest specjalistką od tradycyjnych dań i ciast i zapewniamy cię, że z tym przepisem na pewno nie wyjdzie żaden zakalec.

To prawdziwy hit jesieni. Ciasto jest mega kruche i maślane i dosłownie rozpływa się w ustach. Ma jedną wadę - trudno jest przestać na jednym kawałku. I nic dziwnego - to prawdziwe niebo w gębie. Radzimy zatem od razu upiec dwie - tak na wypadek gdyby mieli wpaść goście.

Szarlotka Magdy Gessler. Potrzebne składniki

  • 2 kg jabłek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cynamonu
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Szarlotka Magdy Gessler. Sposób przygotowania

  • Mąkę, masło, żółtka połowę cukru i szczyptę soli zagniatamy.
  • Gotowe dzielimy na dwie części jedną mniejszą drugą większą: zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
  • Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z pozostałym cukrem i cynamonem.
  • Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy nim spód tortownicy, następnie zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  • Podpieczony spód posypujemy bułką tartą.
  • Jabłka wykładamy na podpieczony spód.
  • Na wierzch trzemy na tarce resztę ciasta i pieczemy jeszcze 40 minut.

I gotowe. Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(58)
Anulka
2 miesiące temu
Nie wyszła ta "pyszna szarlotka".Twardy spód, tłusta....tylko jabłek szkoda.Pani Magdo, coś jest nie tak z tym przepisem.Zdjecie ciasteczka jest bardzo apetyczne👎
Dora
2 miesiące temu
Moja szarlotka jest najlepsza na świecie,tak mówią moje sąsiadki od 40 lat
Gość
2 miesiące temu
Pychota
Będzie szarlo...
2 miesiące temu
Nie rozumiem tych ceregieli z podpiekaniem ciasta i duszeniem jabłek. Starte grubo jabłka szybko doprawiam cukrem, żeby nie puściły za dużo soku, koniecznie sokiem z cytryny (inaczej są mdłe), cynamonem i dodatkowo cukrem waniliowym (do samego ciasta cukier waniliowy obowiązkowo), wykładam na surowe ciasto w formie, na to posypka i na ca. godzinę w 180 stopniach i zawsze jest pycha! Aha, genialnie jabłka w takiej szarlotce smakują z dodatkiem skórki pomarańczowej, warto dorzucić też nieco rodzynków. Do posypki warto dodać drobnych płatków owsianych albo czegoś na ich kształt, wychodzi bardzo chrupka.
RIM
2 miesiące temu
Uwazam,ze z pewnoscia utarta skorka cytrynowa oraz sok z cytryny dobrze by sie w tej szrlotce odnalezli....
Gosposia
2 miesiące temu
Piekłam tą szarlotkę i nie wyszła.była twardawa myślę że to z braku proszku do pieczenia.
bbbb
2 miesiące temu
Wszystkim wszystko się udaje, a jak co do czego to udaje się tylko zakalec. Wam sam diabeł nie dogodzi. Jak masz swój przepis to piecz z niego. To jest propozycja dla tych co nie mają lub chcą upiec coś innego.
lupo
2 miesiące temu
Może i ktoś powie jak długo dusimy jabłka. Człowieka wystarczy ok. 2 minut a jabłka?
mecTMPIlica
2 miesiące temu
Najlepsze szarlotki piecze moja prababcia z Pilicy . Nazywa się Klementyna Sznurowadłowa.
trochupieke
2 miesiące temu
Z szacunkiem dla piekących szarlotkę Moim zdaniem dobre kruche ciasto będzie gdy użyjemy 2-3 rodzaje tłuszczów / u mnie zawsze masło,smalec i koniecznie gęsta śmietana/
Daria
2 miesiące temu
Oj czy w tych komentarzach musi być tyle zgorzknienia. Ja tez piekłam podobną, bo to zawsze na kruchym cieście najlepsza. Ale to zdjęcie mi przypominiało, że czas upiec z antonówek.
Marco
2 miesiące temu
ale odkryła amerykę ....tak się robi od pokoleń ..
elka
2 miesiące temu
Ciasto na na maśle i z żółtkami zawsze jest smaczne,obojętne czyj przepis,chociaż jak na panią Gessler to i tak mało tłuste.
Marcin
2 miesiące temu
Jak P. Magda gotuje to zawsze mam coś na przegryzkę bo nabieram apetytu😄
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić