Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
WIP
|

Takich frytek na pewno nie jadłeś! Ten przepis ma 4 mln wyświetleń

7
Podziel się:

Internauci pokochali ten przepis na frytki. Takich na pewno jeszcze nie jadłeś! Wideo ma na TikToku ponad 4 mln wyświetleń. W czym tkwi sekret?

Takich frytek na pewno nie jadłeś! Ten przepis ma 4 mln wyświetleń
Takich frytek na pewno nie jadłeś! Ten przepis ma 4 mln wyświetleń (Pixabay)

Internauci je kochają! Ten przepis na frytki zobaczyło ponad 4 mln osób. Patent na pyszny ziemniaczany przysmak opublikował polski twórca, którego pasją jest gotowanie. Podszedł do wykonania jednego z najsłynniejszych dań na świecie nieco inaczej. Zamiast kroić ziemniaki, najpierw należy je ugotować!

Przepis na frytki inny niż wszystkie. Mówi się, że popularne ziemniaczane danie powstało w XV lub XVIII wieku w Belgii. W zimie, gdy tamtejsi rybacy nie mogli łowić ryb i smażyć ich w głębokim tłuszczu, kroili ziemniaki i robili z nimi to samo, co z wodnymi zdobyczami.

Dziś frytki są jednym z najpopularniejszych dań na świecie. Smaczne i chrupiące, grube i miękkie, smażone lub pieczone. Patentów na przygotowanie frytek jest mnóstwo. Jednym z nich podzielił się polski tiktoker kulinarny Foxx. Przepis znajduje się poniżej.

Przepis na frytki z TikToka - lista składników

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • woreczek foliowy, np. zasuwany lub inny, w którym można mrozić
  • olej do smażenia

Przepis na frytki z TikToka - sposób przygotowania

  • ziemniaki obrać i ugotować
  • wrzucić do głębszego naczynia, rozgnieść
  • dosypać skrobię ziemniaczaną
  • dodać sól i cukier
  • wszystko dokładnie wymieszać i uformować kulę
  • przełożyć do woreczka
  • rozwałkować na "placek"
  • włożyć do zamrażalnika na godzinę
  • w garnku lub specjalnym pojemniku rozgrzać olej
  • wyjąć zmrożoną masę, opróżnić folię tak, by nie naruszyć "placka"
  • pokroić na paski lub inną dowolną formę
  • smażyć na głębokim oleju do uzyskania złocistego koloru
  • gotowe!
Zobacz także: Nie wyrzucaj obierków z ziemniaków. Zobacz, co możesz z nich przygotować
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(7)
Omzig
4 tyg. temu
Kilku tiktokerów należy wsadzić do zamrażarki na kilka wieków. Tak ku przestrodze dla potomnych.
doniek
4 tyg. temu
Frytki to trucizna nasączona olejem
Weź zrób
4 tyg. temu
I podaj gościom jak w McDonald's
Olej
4 tyg. temu
Powyżej 120c cukier się pali i zostaje związany już z niedouzyciem olejem a soli się dopiero po głębokim oleju.woreczek przyda się na te bzdury ,bo rzadko morza zamarzają
Brambor
4 tyg. temu
Przy tych cenach oleju, frytki, nie ważne-w wersji tradycyjnej, czy urozmaiconej-wkrótce będą dla mnie luksusem.
Anka
4 tyg. temu
Jak nie mieli ryb smażyli ziemniaki na tluszczu. To dawniej w Belgii, a u nas w tamtych czasach biedota ani ryb, ani ziemniaków, ani tłuszczu nie miała
Vince
4 tyg. temu
Za dużo roboty, wolę tradycyjne fryty, szybko się robi i są smaczniejsze. Tylko, że po frytach szybko się tyje.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić