Wegańska czekolada. Przepis na słodkości bez dodatku mleka
Weganie nie muszą rezygnować ze swoich ulubionych słodyczy. Jednym z popularnych przysmaków, które można przygotować w wersji bez produktów odzwierzęcych, jest czekolada. Na pewno posmakuje również miłośnikom tradycyjnej kuchni.
Źródło zdjęć: © Getty Images | nerudol
Do przygotowania wegańskiej czekolady możemy wykorzystać nasze ulubione dodatki. Najpopularniejsze są rodzynki, wanilia, migdały albo cynamon.
Wegańska czekolada: potrzebne składniki
- 200 g masła kakaowego
Rośnie podział w PiS? Politycy skomentowali ruch z Morawieckim
- 200 g oleju kokosowego
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki gęstego mleka roślinnego
- wybrane dodatki
Przeczytaj także: Czekolada jak ze sklepu. Prosty przepis do zrobienia w domu
Wegańska czekolada: sposób przygotowania
- Rozpuść olej kokosowy w garnuszku, następnie w osobnym garnku powtórz czynność z masłem kakaowym.
- Dodaj cukier puder do masła kakaowego i mieszaj, aż utworzą jednolitą masę.
- Połącz zawartość obu garnuszków i dodaj mleko roślinne oraz dodatki. Całość dokładnie wymieszaj, żeby wszystkie składniki się połączyły.
- Umieść gotową masę w foremce. Jeśli jej nie posiadasz, wykorzystaj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przeczytaj także: Prosty przepis na ciasto czekoladowe. Tylko 4 składniki
Wstaw wegańską czekoladę do lodówki. Odczekaj 2-3 godziny, aż masa zupełnie nie ostygnie. Smacznego!
Źródło artykułu: o2pl