aktualizacja 

Wegetariańskie kotleciki. Takich jeszcze nie jedliście

1

Oto kotleciki z marchewki, które posmakują nie tylko roślinożercom. Są mięciutkie, rozpływają się w ustach i mają niezapomniany, słodkawy smak. Co najważniejsze, ich wykonanie nie zajmie ci zbyt dużo czasu. Spróbuj je przyrządzić, a na pewno nie pożałujesz!

Wegetariańskie kotleciki. Takich jeszcze nie jedliście
Kotleciki marchewkowe rozpływają się w ustach. (Pixabay, ajcespedes)

Szukasz pomysłu na szybki i zdrowy obiad? Mamy dla ciebie wypróbowany przepis na kotleciki z marchewki. To proste w przygotowaniu danie, idealne dla całej rodziny. Przypadnie do gustu nie tylko starszym domownikom, ale i dzieciom.

Kotleciki z marchewki. Pomysł na smaczny obiad nie tylko dla wegetarian

Składniki:

  • 0,7 kg marchewki
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 3 łyżki otrębów
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz ziołowy, papryka mielona
  • 1 szklanka śmietany (18-procent)
  • posiekany, świeży koperek
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • mleko do moczenia bułki

Sposób wykonania:

  • Umyj wszystkie marchewki, obierz je, odsącz z wody za pomocą papierowego ręcznika oraz zetrzyj na tarce, na grubych oczkach.
  • Namocz bułkę w letnim mleku (około 2 szklanki).
  • W dużym garnku umieść startą marchewkę. Dodaj szklankę mleka oraz 2 łyżki masła. Doprowadź produkty do zagotowania. Dalej całość duś na niskim ogniu przez około 15-20 minut (do czasu, aż warzywo zmięknie).
  • Zdejmij garnek z ognia, dodaj kaszę mannę.
  • Całość solidnie wymieszaj. Garnek włóż na mały ogień i gotuj ok. 15 min. Uwaga: często mieszaj marchewkę.
  • Wyłącz palnik. Odstaw garnek na bok. Zawartość garnka dopraw pieprzem, papryką, solą. Poczekaj aż marchewka ostygnie.
  • Bułkę po nasączeniu dokładnie odciśnij. Dodaj ją rozdrobioną do marchewki. Wbij tam też jedno jajko i wsyp otręby. Całość ponownie delikatnie i dokładnie wymieszaj.
  • Formułuj rękami małe kotleciki w kształcie kulek. Każdego obtocz w bułce tartej.
  • Kotleciki smaż na niewielkim ogniu na dobrze rozgrzanym tłuszczu (po około 3 minuty z każdej strony).
  • Usmażone kotleciki odkładaj na talerz z papierowym ręcznikiem.
  • Zrób sos do kotlecików. Śmietanę wymieszaj z posiekanym koperkiem.

Smacznego!

Autor: PŁA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić