Przepis na eklerki z kremem budyniowym. Deser, który rozpływa się w ustach
Eklerki to deser, którym Polacy zajadają się już od wielu pokoleń. Jeśli masz na nie ochotę, wcale nie musisz udawać się do najbliższej cukierni. Warto przygotować wariant domowej roboty. Idealnie będzie do niego pasować krem budyniowy.
Eklerki są przykładem deseru, który bez względu na czasy nie wychodzi z mody. Nic dziwnego: łączą w sobie chrupkość ze słodyczą czekolady czy – jak w podanym niżej przepisie – miękkością budyniu. Co ważne, przygotowując przysmak w domu, mamy kontrolę nad rodzajem wykorzystanych do pieczenia produktów, tym samym unikając barwników spożywczych czy spulchniaczy.
Przeczytaj także: Przepis na makaron z pieprzem i serem. Szybkie danie, idealne na obiad
Eklerki z kremem budyniowym – potrzebne składniki
- bita śmietana lub gałka lodów waniliowych albo śmietankowych – opcjonalnie
- paczka budyniu waniliowego
- szklanka mąki pszennej
- szklanka wody mineralnej
- 3 jajka
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/3 kostki masła
Przeczytaj także: Wyrzucasz obierki po ziemniakach? To błąd! Zrób z nich zapiekankę
Eklerki z kremem budyniowym – sposób przygotowania
- Przygotuj budyń zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Już gotowy odstaw, aby ostygł i nabrał odpowiedniej konsystencji.
- Do garnuszka wlej wodę i zacznij gotować w niej masło. Kiedy się rozpuści, dodaj mąkę, a całość mieszaj do momentu, aż uzyskasz jednolitą i szklistą konsystencję.
- Odstaw garnuszek do czasu ostygnięcia masy. Kiedy to nastąpi, dodaj do niej jajka, a całość dokładnie zmiksuj.
- Tak przygotowaną masę wyciśnij – przy użyciu specjalnego rękawa cukierniczego – na wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia płaską blachę. Eklerki piecz przez maksymalnie pół godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Gotowe eklerki odstaw do ostygnięcia. Następnie przy użyciu łyżki wyłóż je przygotowanym wcześniej budyniem waniliowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz też: Domowe eklerki. Lepsze niż z cukierni
Przeczytaj także: Wyjątkowe pierogi. Z takim nadzieniem pewnie ich nie jadłeś!
Eklerki z kremem budyniowym są już gotowe. Jeśli masz ochotę, przed podaniem możesz dodać do nich bitą śmietanę lub odrobinę lodów – najlepiej waniliowym czy śmietankowych.