Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Przejdź na
MMC
|

Dodaj ten składnik do barszczu. Rodzinny sekret Magdy Gessler

26
Podziel się

Na polskim stole wigilijnym barszcz czerwony to podstawa. Składników nie potrzeba wiele, a jego wykonanie jest bardzo proste. Magda Gessler zdradziła przepis na barszcz, który podaje w swojej restauracji. Jeden składnik sprawia, że jest naprawdę pyszny.

Dodaj ten składnik do barszczu. Rodzinny sekret Magdy Gessler
Barszcz czerwony. (Pixabay)

Barszcz czerwony to jedna z potraw, która musi znaleźć się na wigilijnym stole. Magda Gessler zdradziła, co zrobić, by miał piękny kolor, idealną konsystencję i mnóstwo smaku. Przede wszystkim nie żałuj ziela angielskiego i liści laurowych. Barszcz przygotuj dzień wcześniej, a na wierzch połóż skórki jabłek. Zawierają pektynę dzięki której zupa gęstnieje i nabiera intensywnie czerwonego koloru.

Przepis na barszcz Magdy Gessler. Składniki:

  • 3 kg buraków
  • suszone grzyby (najlepiej borowiki)
  • seler
  • 2 sztuki korzenia pietruszki
  • por
  • 2 duże cebule
  • 4 kwaśne (najlepiej kwaśne)
  • 5 łyżek octu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy

Przepis na barszcz Magdy Gessler. Wykonanie:

  • Połowę buraków zawiń w filię aluminiową na blasze połóż też cebulę w łupinie i piecz w 220 stopniach, aż będą miękkie
  • Grzyby zalej zimną wodą, dodaj ziele angielskie, kilka liści laurowych, jedną cebulę w łupinie, gotuj do momentu otwarcia kapeluszy
  • Gdy kapelusze się otworzą i zmiękną, posól
  • Dwa duże selery przekrój na ćwiartki, wrzuć do dużego garnka razem z pietruszką, obranymi burakami i por
  • Zalej wodą, zagotuj
  • Jabłka obierz, obierki zostaw
  • Zagotowany barszcz dopraw resztą przypraw
  • Grzyby odcedź, dodaj do barszczu
  • Dodaj upieczone buraki i cebulę
  • Dodaj rozgnieciony nożem czosnek
  • Na koniec dodaj ocet
  • Na wierzch barszczu dodaj obrane ząbki czosnku i skórki jabłka
  • Odstaw do chłodni, następnego dnia barszcz jest gotowy, przed podaniem odcedź i odgrzej
Zobacz także: Barszcz nie tylko z uszkami
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(26)
Krakuska
miesiąc temu
Sama robię zakwas z buraków minimum tydzień przed wigilią. Do tego wywar z jarzyn /idą potem do sałatki jarzynowej/,wywar z prawdziwkow,kilka surowych buraków i przyprawy: sól, pieprz,wyciśnięty czosnek a dla koloru sok z cytryny. I to jest najlepszy polski barszcz pani Magdo. Bez udziwnień...
hahahahahaha
2 miesiące temu
...WODA? To nie jest barszcz! Barszcz MUSI być na wędzonce najlepiej z kości wędzonych ze schabu!!! Post w Wigilię dawno zniesiony!
Zim
2 miesiące temu
Barszcz na occie nie na kiszonym barszczu? Rzeczywiście cudo
Kruzelka
2 miesiące temu
No barszcz z uszkami najlepszy i najzdrowszy ☺
Anusia
2 miesiące temu
Nie dodaje chemicznego octu. Zastapic cytryna. Zdrowiej!
Wind blow
2 miesiące temu
Ten barszcz to jak śmietana do jajecznicy. Jak ktoś nie umie przygotować to niech się za smażenie jajecznicy nie zabiera. Jej będzie puszysta u mdła jak ona sama. Jak nie zjesz w 5 minut to rozlezie się i rolecie po talerzu.
artek
2 miesiące temu
barszcz wigilijny tylko z barszczu wcześniej ukiszonego( przynajmniej 1 mc wcześniej)smak po przyprawieniu i dodaniu grzybów i warzywek oraz oczywiście uszek lub fasoli , genialny
Co znaczy mus...
2 miesiące temu
U mnie w domu na Wigilię zawsze była zupa grzybowa.
Matrun
2 miesiące temu
A gdzie te grzyby jak odcedze? Ja lubię żeby były w barszczu
Nooo
2 miesiące temu
Bardzo wigilijny, to wywar z buraków i cebuli plus wywar z grzybów. Żaden ocet czy inny kwas, never.
Sio
2 miesiące temu
W życiu nie dodaję do barszczu liści laurowych i zielsko ang. To nie golonka
Megoka
2 miesiące temu
Barszcz na occie nie na zakwasie? U Gessler? Coś mi się wierzyć nie chce że leci na łatwiznę.
Jan
2 miesiące temu
U mnie w domu pojawily sie racuchy wg przepisu p G. Wiecie co powiedzialem zonie? Moze i dobre ale wiecej takich nie rób
Ninon
2 miesiące temu
Cztery kwaśne do wyboru: cytryny,żelki,łyżki octu, cukierki czy jabłka???? A mój i tak jest najlepszy. Jej przepisy wcale nie są takie dobre.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić