Sekretny składnik pierogów ruskich. Nasze babcie robiły je inaczej

Pierogi z twarogiem i ziemniakami, czyli tzw. pierogi ruskie to bardzo popularna polska potrwa. Niewielu jednak wie, że nasze babcie pierogi lepiły w nieco inny sposób, dodając do nich sekretny składnik, który sprawia, że miały one jeszcze lepszy smak.

Pierogi ruskie stały się popularne już na całym świecie. Spróbuj również pierogów ruskich z dodatkiem mięty.Pierogi ruskie stały się popularne już na całym świecie. Spróbuj również pierogów ruskich z dodatkiem mięty.
Źródło zdjęć: © AKPA

Pierogi ruskie stały się tradycyjnym polskim daniem, serwowanym już na całym świecie. Wiele naszych babć do tradycyjnego farszu dodawało jeszcze liście mięty, przez co pierogi mają ciekawy, świeży smak. Mięta ma również wiele właściwości leczniczych, dlatego warto wykorzystywać ją w kuchni. Pierogi ruskie z miętą najlepiej smakują zaraz po ugotowaniu.

Pierogi ruskie z miętą. Potrzebne składniki:

Farsz:

  • pół kilograma twarogu
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej mięty
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1 cebula podsmażona

Ciasto:

  • pół kilograma mąki
  • 1 szklanka letniej wody
  • 4 łyżki masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Pierogi ruskie z miętą. Sposób przygotowania:

  • na stolnicy przesiej mąkę, na środku zrób wgłębienie i dodaj miękkie masło, sól, jajko i ciepłą wodę. Zagnieć ciasto
  • ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut
  • w międzyczasie przygotuj farsz. Ugotuj obrane ziemniaki, po czym przeciśnij je przez praskę, odstaw do wystygnięcia
  • ser biały rozdrobnij widelcem lub za pomocą blendera
  • ser wymieszaj z ziemniakami, dodaj posiekane listki mięty, dopraw do smaku solą i pieprzem (możesz dodać podsmażoną cebulkę jeżeli lubisz)
  • z farszu formuj małe kuleczki
  • ciasto pokrój na mniejsze części i wałkuj, za pomocą szklanki wykrawaj koła na każdym połóż farsz i zlepiaj brzegi, formując pierogi
  • pierogi gotuj w osolonym wrzątku, przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch
  • pierogi możesz okrasić przesmażoną cebulką, skwarkami lub podawac ze śmietaną

Najlepsze tosty z serem. Szef kuchni zdradził przepis

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Rosyjski statek nadał SOS. Szwedzi dokonali kontroli. Oto wyniki
Rosyjski statek nadał SOS. Szwedzi dokonali kontroli. Oto wyniki
Świerk czy jodła? Polacy mają określony typ. Plantator zabrał głos
Świerk czy jodła? Polacy mają określony typ. Plantator zabrał głos
Napięcie w USA. Do wygrania rekordowa suma. Losowanie już 22 grudnia
Napięcie w USA. Do wygrania rekordowa suma. Losowanie już 22 grudnia
Wyniki Lotto 21.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 21.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego