Sekretny składnik pierogów ruskich. Nasze babcie robiły je inaczej

Pierogi z twarogiem i ziemniakami, czyli tzw. pierogi ruskie to bardzo popularna polska potrwa. Niewielu jednak wie, że nasze babcie pierogi lepiły w nieco inny sposób, dodając do nich sekretny składnik, który sprawia, że miały one jeszcze lepszy smak.

Sekretny składnik pierogów ruskich. Nasze babcie robiły je inaczejPierogi ruskie stały się popularne już na całym świecie. Spróbuj również pierogów ruskich z dodatkiem mięty.
Źródło zdjęć: © AKPA
21

Pierogi ruskie stały się tradycyjnym polskim daniem, serwowanym już na całym świecie. Wiele naszych babć do tradycyjnego farszu dodawało jeszcze liście mięty, przez co pierogi mają ciekawy, świeży smak. Mięta ma również wiele właściwości leczniczych, dlatego warto wykorzystywać ją w kuchni. Pierogi ruskie z miętą najlepiej smakują zaraz po ugotowaniu.

Pierogi ruskie z miętą. Potrzebne składniki:

Farsz:

  • pół kilograma twarogu
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej mięty
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1 cebula podsmażona

Ciasto:

  • pół kilograma mąki
  • 1 szklanka letniej wody
  • 4 łyżki masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Pierogi ruskie z miętą. Sposób przygotowania:

  • na stolnicy przesiej mąkę, na środku zrób wgłębienie i dodaj miękkie masło, sól, jajko i ciepłą wodę. Zagnieć ciasto
  • ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut
  • w międzyczasie przygotuj farsz. Ugotuj obrane ziemniaki, po czym przeciśnij je przez praskę, odstaw do wystygnięcia
  • ser biały rozdrobnij widelcem lub za pomocą blendera
  • ser wymieszaj z ziemniakami, dodaj posiekane listki mięty, dopraw do smaku solą i pieprzem (możesz dodać podsmażoną cebulkę jeżeli lubisz)
  • z farszu formuj małe kuleczki
  • ciasto pokrój na mniejsze części i wałkuj, za pomocą szklanki wykrawaj koła na każdym połóż farsz i zlepiaj brzegi, formując pierogi
  • pierogi gotuj w osolonym wrzątku, przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch
  • pierogi możesz okrasić przesmażoną cebulką, skwarkami lub podawac ze śmietaną

Najlepsze tosty z serem. Szef kuchni zdradził przepis

Źródło artykułu: o2pl

Wybrane dla Ciebie

Koniec wspaniałej historii. Tak kibice Realu pożegnali Modricia i Ancelottiego
Koniec wspaniałej historii. Tak kibice Realu pożegnali Modricia i Ancelottiego
Nawrockiego przyłapano na wizji. Psychoterapeutka: "Jedna z najgorszych rzeczy"
Nawrockiego przyłapano na wizji. Psychoterapeutka: "Jedna z najgorszych rzeczy"
Tak Polka ubrała się w Jordanii. Dostała nauczkę
Tak Polka ubrała się w Jordanii. Dostała nauczkę
Zgłosił nagranie z bmw na policję. Oto co mu odpisali
Zgłosił nagranie z bmw na policję. Oto co mu odpisali
Pokazał nagranie. Nagle pojawił się przy nogach leśnika
Pokazał nagranie. Nagle pojawił się przy nogach leśnika
Nuncjusz na Ukrainie o pokoju. "Potrzebne jest spotkanie twarzą w twarz z Putinem"
Nuncjusz na Ukrainie o pokoju. "Potrzebne jest spotkanie twarzą w twarz z Putinem"
Fotopułapka uchwyciła je w olsztyńskich lasach. "Zobaczcie, ilu jest chętnych"
Fotopułapka uchwyciła je w olsztyńskich lasach. "Zobaczcie, ilu jest chętnych"
Więcej rannych niż w sylwestrową noc. Neapol świętował wygraną Napoli
Więcej rannych niż w sylwestrową noc. Neapol świętował wygraną Napoli
Grosicki wraca do kadry, podano szczegóły. Powtórzy akcję z pamiętnego meczu?
Grosicki wraca do kadry, podano szczegóły. Powtórzy akcję z pamiętnego meczu?
Makabryczny widok. Strażacy użyli narzędzi hydraulicznych. 18-latka nie żyje
Makabryczny widok. Strażacy użyli narzędzi hydraulicznych. 18-latka nie żyje
Skok spadochronowy skończył się śmiercią 32-latki. Są nowe ustalenia
Skok spadochronowy skończył się śmiercią 32-latki. Są nowe ustalenia
Przemycał migrantów. Został przekazany stronie niemieckiej
Przemycał migrantów. Został przekazany stronie niemieckiej