Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ESO
|

Niemiecka szarlotka. Przepis naszych sąsiadów ma jedną wielką zaletę

5
Podziel się:

Przepis na tradycyjną niemiecką szarlotkę jest banalnie prosty. Co najważniejsze ciasto przygotujesz w kilka minut, gdyż nie musisz wcześniej wyrabiać ciasta.

Niemiecka szarlotka. Przepis naszych sąsiadów ma jedną wielką zaletę
Przepis na tradycyjną niemiecką szarlotkę jest banalnie prosty. (Pixabay)

Szarlotka to bardzo popularne ciasto, które można zrobić na wiele sposobów. Oto przepis na nieco inną wersję tego ciasta. Największą zaletą niemieckiej szarlotki jest to, że nie musisz wcześniej wyrabiać ciasta. Wystarczy przygotować jabłka, zasypać je mąką z cukrem i polać rozbitymi jajkami i masłem, następnie wystarczy tylko 45 minut w piekarniku i ciasto gotowe.

Przepis na niemiecką szarlotkę. Potrzebne składniki:

  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 pokrojone jabłka
  • 1 szkl. rodzynek
  • ok. 2 łyżeczek cynamonu
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 120g roztopionego masła lub margaryny

Przepis na niemiecką szarlotkę. Sposób przygotowania:

  • jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, a następnie pokrój jeszcze na cienkie plasterki
  • pokrojone jabłka wymieszaj w misce z cynamonem i rodzynkami
  • mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszaj w misce
  • w osobnej misce wymieszaj dokładnie jajka z łyżką cukru
  • tortownicę wyłóż papierem do pieczenia
  • w tortownicy rozłóż równomiernie pokrojone jabłka z rodzynkami
  • następnie na jabłka wyłóż mąkę z cukrem i proszkiem
  • polej mąkę roztopionym masłem
  • na koniec całość polej rozbitymi jajkami
  • szarlotkę włóż do rozgrzanego do 180 st C. piekarnika i piecz ciasto ok 45 minut
  • ostudzoną szarlotkę możesz posypać dodatkowo cukrem pudrem
Zobacz także: Turecka pizza, jakiej nie znałeś. Prosty przepis na pyszne danie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
czub
rok temu
wolę nasz polski sernik
N.K.
rok temu
Mieszkam w Niemczech i mialamnieprzyjemnosc próbowania tego czegoś. Nie polecam . Zadnych zalet.....
Tomaszek
rok temu
Nie rozumiem tego zdania " w tortownicy rozłóż wszystkie pokrojone równomiernie jabłkami z rodzynkami. Następnie łyżką posypuj mąkę z cukrem i proszkiem, mąka ma zakrywać jabłka. A nie mozna wymieszac wszystkich skladnikow razem?
Funia
rok temu
Na zdjęciu bardzo ładnie wygląda, tak apetycznie.
Jadwiga
rok temu
Nie robiłam szarlotki po niemiecku. Ale spróbuję. Może będzie smakować.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić