Niemiecka szarlotka. Przepis naszych sąsiadów ma jedną wielką zaletę

8

Przepis na tradycyjną niemiecką szarlotkę jest banalnie prosty. Co najważniejsze ciasto przygotujesz w kilka minut, gdyż nie musisz wcześniej wyrabiać ciasta.

Niemiecka szarlotka. Przepis naszych sąsiadów ma jedną wielką zaletę
Przepis na tradycyjną niemiecką szarlotkę jest banalnie prosty. (Pixabay)

Szarlotka to bardzo popularne ciasto, które można zrobić na wiele sposobów. Oto przepis na nieco inną wersję tego ciasta. Największą zaletą niemieckiej szarlotki jest to, że nie musisz wcześniej wyrabiać ciasta. Wystarczy przygotować jabłka, zasypać je mąką z cukrem i polać rozbitymi jajkami i masłem, następnie wystarczy tylko 45 minut w piekarniku i ciasto gotowe.

Przepis na niemiecką szarlotkę. Potrzebne składniki:

  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 pokrojone jabłka
  • 1 szkl. rodzynek
  • ok. 2 łyżeczek cynamonu
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 120g roztopionego masła lub margaryny

Przepis na niemiecką szarlotkę. Sposób przygotowania:

  • jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, a następnie pokrój jeszcze na cienkie plasterki
  • pokrojone jabłka wymieszaj w misce z cynamonem i rodzynkami
  • mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszaj w misce
  • w osobnej misce wymieszaj dokładnie jajka z łyżką cukru
  • tortownicę wyłóż papierem do pieczenia
  • w tortownicy rozłóż równomiernie pokrojone jabłka z rodzynkami
  • następnie na jabłka wyłóż mąkę z cukrem i proszkiem
  • polej mąkę roztopionym masłem
  • na koniec całość polej rozbitymi jajkami
  • szarlotkę włóż do rozgrzanego do 180 st C. piekarnika i piecz ciasto ok 45 minut
  • ostudzoną szarlotkę możesz posypać dodatkowo cukrem pudrem
Zobacz także: Turecka pizza, jakiej nie znałeś. Prosty przepis na pyszne danie
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić