aktualizacja 

Ziemniaczany przysmak z przepisu Magdy Gessler. Zapomnijcie o mrożonkach

3

Każdy z nas może kupić pieczone ziemniaczki w sklepie - leżą w zamrażarkach tuż obok frytek. Jednak tylko przygotowując je samemu mamy gwarancję, że dodamy do nich odpowiednią ilość przypraw, a przede wszystkim - upieczemy tak, żeby miały idealnie chrupiącą skórkę.

Ziemniaczany przysmak z przepisu Magdy Gessler. Zapomnijcie o mrożonkach
Pieczone ziemniaczki wychodzą najsmaczniejsze, jeśli przygotujemy je w domu (AKPA, Pixabay)

Magda Gessler zna przepis właściwie na każdą okazję. Restauratorka nigdy nie ukrywała, że bliska jej sercu jest prawdziwa polska kuchnia. A ta do dietetycznych nie należy. Jednak ziemniaczki, na które przepis znajdziecie poniżej, są przede wszystkim nieodłącznym elementem kuchni amerykańskiej. Ich smak pokochali już wszyscy Polacy, dlatego zarówno w restauracjach można je spotkać jako stały element w menu, jak i kupić we właściwie każdym sklepie. Jednak żadne i nigdzie nie smakują tak dobrze, jak te przyrządzone w domu!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Tosty hawajskie. Smaczne śniadanie lub kolacja

Pieczone ziemniaczki z przepisu Magdy Gessler - składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • główka czosnku,
  • 3 gałązki rozmarynu,
  • oliwa z oliwek,
  • szczypta czerwonej słodkiej papryki,
  • sól i pieprz.

Pieczone ziemniaczki z przepisu Magdy Gessler - składniki:

  • Ziemniaki oczyszczamy i wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy w mundurkach przez około pięć minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C w opcji góra dół.
  • Lekko obgotowane ziemniaki odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Następnie warzywa kroimy w ćwiartki lub plastry. Możemy także pozostawić je w całości.
  • Układamy ziemniaki na blaszce.
  • Główkę czosnku przekrawamy na pół i układamy pomiędzy ziemniakami. Jeśli chcecie uniknąć sytuacji, w której ziemniaczki przesiąkają wam oliwą - na blaszce ułóżcie papier do pieczenia.
  • Całość posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą. Pieczemy przez około 35 minut.
  • Po tym czasie wyciągamy upieczoną przekąskę. Ziemniaki przekładamy do misy, wyciskamy upieczony czosnek. Całość mieszamy.
  • Przed podaniem dekorujemy gałązkami rozmarynu

i gotowe! Tak przyrządzone ziemniaczki stanowią idealne towarzystwo dla dań mięsnych, sałatek, lub po prostu - jako samodzielna przekąska na przykład do wieczoru przed telewizorem! Możecie przygotować także dip jogurtowy, a ulubieńcy pikantnych potraw mogą do niego dodać odrobinę sosu tabasco.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić