Ziemniaczany przysmak z przepisu Magdy Gessler. Zapomnijcie o mrożonkach

Każdy z nas może kupić pieczone ziemniaczki w sklepie - leżą w zamrażarkach tuż obok frytek. Jednak tylko przygotowując je samemu mamy gwarancję, że dodamy do nich odpowiednią ilość przypraw, a przede wszystkim - upieczemy tak, żeby miały idealnie chrupiącą skórkę.

Pieczone ziemniaczki wychodzą najsmaczniejsze, jeśli przygotujemy je w domuPieczone ziemniaczki wychodzą najsmaczniejsze, jeśli przygotujemy je w domu
Źródło zdjęć: © AKPA, Pixabay

Magda Gessler zna przepis właściwie na każdą okazję. Restauratorka nigdy nie ukrywała, że bliska jej sercu jest prawdziwa polska kuchnia. A ta do dietetycznych nie należy. Jednak ziemniaczki, na które przepis znajdziecie poniżej, są przede wszystkim nieodłącznym elementem kuchni amerykańskiej. Ich smak pokochali już wszyscy Polacy, dlatego zarówno w restauracjach można je spotkać jako stały element w menu, jak i kupić we właściwie każdym sklepie. Jednak żadne i nigdzie nie smakują tak dobrze, jak te przyrządzone w domu!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tosty hawajskie. Smaczne śniadanie lub kolacja

Pieczone ziemniaczki z przepisu Magdy Gessler - składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • główka czosnku,
  • 3 gałązki rozmarynu,
  • oliwa z oliwek,
  • szczypta czerwonej słodkiej papryki,
  • sól i pieprz.

Pieczone ziemniaczki z przepisu Magdy Gessler - składniki:

  • Ziemniaki oczyszczamy i wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy w mundurkach przez około pięć minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C w opcji góra dół.
  • Lekko obgotowane ziemniaki odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Następnie warzywa kroimy w ćwiartki lub plastry. Możemy także pozostawić je w całości.
  • Układamy ziemniaki na blaszce.
  • Główkę czosnku przekrawamy na pół i układamy pomiędzy ziemniakami. Jeśli chcecie uniknąć sytuacji, w której ziemniaczki przesiąkają wam oliwą - na blaszce ułóżcie papier do pieczenia.
  • Całość posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą. Pieczemy przez około 35 minut.
  • Po tym czasie wyciągamy upieczoną przekąskę. Ziemniaki przekładamy do misy, wyciskamy upieczony czosnek. Całość mieszamy.
  • Przed podaniem dekorujemy gałązkami rozmarynu

i gotowe! Tak przyrządzone ziemniaczki stanowią idealne towarzystwo dla dań mięsnych, sałatek, lub po prostu - jako samodzielna przekąska na przykład do wieczoru przed telewizorem! Możecie przygotować także dip jogurtowy, a ulubieńcy pikantnych potraw mogą do niego dodać odrobinę sosu tabasco.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra