Ogórkowa według Gessler. Zapomnij o tarce

27

Wielu fanów "Kuchennych Rewolucji" wie, jak cenne są drobne triki stosowane w kuchni przez znaną restauratorkę. Magda Gessler w trakcie swoich programów podsuwa pomysły, których wartość w kuchni bywa nieoceniona. Jej sposób przyrządzania banalnie prostej zupy jaką jest ogórkowa, może zaskoczyć.

Ogórkowa według Gessler. Zapomnij o tarce
Zupa ogórkowa według Magdy Gessler (AKPA, Adobe Stock)

Zamiast trzeć, można po prostu pokroić. Ta banalna zmiana w sposobie przyrządzania zupy ogórkowej, nie tylko uwolni nas od wiecznie zdartych do krwi dłoni podczas tarcia ogórków kiszonych, ale sprawi, że popularna na polskich stołach zupa, nabierze w smaku niezwykłej wyrazistości. Ważne też, aby przygotowując zupę pamiętać o koperku.

Zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Potrzebne składniki:

  • 400 g wieprzowych żeberek
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 5 niezbyt dużych ziemniaków
  • 1 mały por
  • 2 średnie marchewki
  • 1 nieduża pietruszka
  • kawałek średniego selera
  • 30 g śmietany 18%
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • posiekany świeży koperek do podania

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Klasyka w nowoczesnym wydaniu. Te dania robią furorę w polskiej kuchni

Zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Sposób przygotowania:

  • Dokładnie oczyszczone mięso umieszczamy w dużym garze wraz z warzywami, za wyjątkiem ziemniaków i marchewki. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę, doprowadzając do miękkości składników.
  • Gotowy wywar przecedzamy przez sito. W drobną kostkę kroimy marchew i ziemniaki i w wywarze podgotowujemy przez około kwadrans.
  • Po tym czasie, do zupy dodajemy skrojone w grube plastry ogórki kiszone. Zaprawiamy śmietaną, gotujemy przez około 5 minut.
  • Gorącą zupę na talerzach posypujemy świeżo siekanym koperkiem.

Czytaj także: Kotlety mielone Jakuba Kuronia. Jeden składnik zmienia wszystko

Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić