aktualizacja 

Nadziewane podudzia z kurczaka. Efektowne danie za grosze

4

W dobie szalejących cen, warto rozejrzeć się za sposobami na to, jak skutecznie obniżać wydatki w domowym budżecie. Dobrze sprawdzą się przepisy na tanie obiady, które nawet niezbyt wprawieni kucharze przygotują samodzielnie we własnej kuchni. Dziś w budżetowym menu: nadziewane pałki z kurczaka.

Nadziewane podudzia z kurczaka. Efektowne danie za grosze
Nadziewane pałki z kurczaka to tani i efektowny obiad (Adobe Stock, ola20)

Nadziewane pałki z kurczaka to tani i niebanalny sposób na obiad. Farsz z łatwo dostępnych i niedrogich produktów sprawi, że na danie, którym nasyci się cała rodzina wydamy naprawdę przysłowiowe grosze.

Aby jeszcze obniżyć koszty energii związane z gotowaniem, warto w piekarniku dodatkowo do dania przygotować pieczone ziemniaki.

Pałki z kurczaka z nadzieniem. Potrzebne składniki:

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 8-10 pieczarek
  • marchewka
  • cebula
  • olej
  • pół kostki sera do starcia
  • słodka papryka, sól, pieprz do smaku

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Prosto z grilla. Orientalne smaki

Pałki z kurczaka z nadzieniem. Sposób przygotowania:

  • Za pomocą ostrego cienkiego noża, z pod skóry podudzia wyciąć kawałki mięsa. Pokroić je na drobno
  • warzywa i pieczarki pokroić i wraz z oddzielonym mięsem i przyprawami przesmażyć na patelni.
  • zetrzeć ser na tarce o dużych oczkach, posypać nim farsz.
  • Farsz dokładnie wymieszać i wepchnąć pod skórę podudzia.
  • Pałki wypchane nadzieniem układać w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu posypać papryką, można położyć także "listki" zimnego masła, dzięki temu skórka z kurczaka będzie bardziej chrupiąca.
  • Zapiekać przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
  • Podawać z ziemniakami
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić