Zupa czosnkowa. Pomysł na jesienny obiad

8

Brakuje ci pomysłu na szybki, prosty, rozgrzewający obiad? Przychodzimy z odsieczą! Mamy przepis na przepyszną zupę czosnkową. Nie dość, że wyśmienicie smakuje, to jeszcze świetnie działa na odporność.

Zupa czosnkowa. Pomysł na jesienny obiad
Zupa czosnkowa. Propozycja podania. (Pixabay)

Zupa czosnkowa to absolutny hit tej jesieni. Każdy powinien sobie z nią poradzić, bo jej wykonanie jest banalnie proste. Oprócz tego, że jest smaczna jest przede wszystkim zdrowa i świetnie wpłynie na naszą odporność, co w tych czasach jest naprawdę w cenie. Zupa czosnkowa najlepiej smakuje z grzankami. Wystarczy na łyżce masła podprażyć czosnek i wrzucić tam na chwilę pokrojony w kosteczkę chleb. Zamieszaj, by zarumienił się z każdej strony i wrzuć do zupy przed jej podaniem.

Przepis na zupę czosnkową. Składniki:

  • 6 główek czosnku
  • cebula
  • 2 większe ziemniaki
  • szklanka mleka
  • kostka rosołowa
  • oliwa
  • sól

Przepis na zupę czosnkową. Wykonanie:

  • Z czosnków odetnij ich górę, wlej do środka odrobinę oliwy i posyp każdą sztukę szczyptą soli
  • Zawiń w folię aluminiową i piecz godzinę w temperaturze 200 stopni
  • Gdy czosnek się upiecze i ostygnie wyciśnij główki z łupin
  • Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na odrobinie oliwy
  • Obierz ziemniaki, pokrój i ugotuj
  • W ciepłym mleku rozpuść kostkę rosołową
  • Do garnka wrzuć czosnek, ugotowane ziemniaki, usmażoną cebulę, mleko i zblenduj na gładko
  • Przed podaniem podgrzej, zupa najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami


Zobacz także: Czosnek - naturalny antybiotyk. Zobacz, jak go stosować, by był skuteczny
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić