Spróbował największego schabowego na świecie. W kolejce stało 36 osób

5

Dymitr Błaszczyk z kanału "Sprawdzam Jak" postanowił spróbować najsłynniejszego "schabowego" na świecie, czyli sznycla po wiedeńsku. Do lokalu serwującego to danie stała kolejka... 36 osób.

Spróbował największego schabowego na świecie. W kolejce stało 36 osób
Dymitr wytłumaczył, czym się różni sznycel wiedeński od sznycla po wiedeńsku (YouTube)

- Podobno w Wiedniu jest najlepszy kotlet schabowy na całym świecie. I w tym momencie wystawiłem się na krytykę od każdego kto wie, że w Wiedniu nie podają schabowego a sznycel wiedeński. Ikona austriackiej kuchni, ale no naprawdę skojarzenie ze schabowym jest tak duże, że myślę, że to porównanie nie będzie nikogo raziło. Postanowiłem sprawdzić i podróbkę i prawdziwego, który był lepszy? - czytamy w opisie filmu.

Na pierwszy rzut poszedł sieciowy lokal w budżetowym wydaniu - przypominający prędzej bar, niż restaurację. Tutaj w kolejce stało 7 osób.

Dymitr zamówił tu typowe danie kuchni austriackiej - grasicę, wołowinę w sosie z warzywami, serwowaną w kociołku oraz sznycel po wiedeńsku. Dlaczego "po wiedeńsku", a nie "wiedeński"?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sznycel kontra schabowy. Sekrety skarbu kulinarnego Austrii

Bo wykonany był z wieprzowiny, podobnie jak polski schabowy.

Oryginalny sznycel jest przyrządzany z mięsa cielęcego. Ale mięso cielęce jest bardzo drogie. Żeby wyjść naprzeciw ludzkości na świecie, zrobiono taką niby podróbkę, która się bardzo przyjęła na świecie i jest ona z wieprzowiny - tłumaczył Dymitr.

Jak pokazał - kotlet był większy od całej jego ręki, z palcami włącznie. Ogromny sznycel z mięsa wieprzowego kosztował 20 euro.

Dobry, delikatny. Cienki płat mięsa był pokryty panierką, która wcale do niego nie przywierała - zachwycał się Dymitr.
Czy bym na niego specjalnie jechał z Polski do Wiednia? Nie wiem... - dodał.

Kolejka stała jeszcze przed otwarciem

Kolejny dzień - kolejny sznycel. Tym razem oryginalny. Lokal, który dzień wcześniej Dymitr odpuścił ze względu na ogromną kolejkę, tym razem również był oblegany. Restauracja jeszcze nie była otwarta, a już czekali przed nią klienci. Ale dzięki temu, że youtuber podszedł jeszcze przed otwarciem, załapał się na stolik w pierwszej turze.

Tutaj zamówił "sznycel wiedeński" oraz "sznycel po wiedeńsku". Także tutaj zachwycał się cienkim płatem mięsa i lekką panierką.

Dla nas. My Polacy, Niemcy, Szwajcarzy, jesteśmy zaznajomieni z tym smakiem... To jest naprawdę bardzo dobre. Tylko gdybyście poszli do swojej babci i poprosili, żeby wam usmażyła kotlet schabowy, to naprawdę nie ma aż takiej różnicy - skwitował.

Oryginalny sznycel w restauracji kosztował 25 euro

Zobacz także: NAJWIĘKSZY i NAJLEPSZY SCHABOWY NA ŚWIECIE - ILE KOSZTUJE i JAK SMAKUJE?!

Dymitr na koniec zapytał kelnera, który ze sznycli cieszy się większą popularnością. A ten przyznał wprost, że tańsza wersja z wieprzowiny.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić