Przysmak, którym Polacy zajadali się za PRL-u. Zrób go na sylwestra

Sylwestrowa noc zbliża się wielkimi krokami, więc to dobry moment, aby zastanowić się nad przekąskami na tę wyjątkową okazję. Warto odłożyć na bok skomplikowane przepisy, które mogą wymagać od nas zbyt wiele wysiłku, i postawić na klasykę, która cieszyła się popularnością w czasach PRL. Tym daniem są dobrze znane "żabie oczka", które niegdyś królowały na sylwestrowych stołach w całym kraju.

Jak zrobić "żabie oczka"?Jak zrobić "żabie oczka"?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | LEONID IASTREMSKYI

W okresie PRL możliwości w zakresie wyboru produktów spożywczych były ograniczone, ale pomysłowość ludzi sprawiała, że nawet przy skromnych zasobach kulinarnych gościły pyszne potrawy. Przyjęcia sylwestrowe były pełne różnorodnych zakąsek, które wymagały od gospodyń domowych nieco kreatywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Halo Polacy". Niedoceniane węgierskie danie. Polak zachwycony. "To jest poezja"

Choć obecnie dostępność produktów w sklepach znacząco się zwiększyła, dawne przepisy wciąż mogą inspirować. Warto wrócić do klasyki takiej jak zimne nóżki, tatary, śledzie, kiełbasy oraz właśnie "żabie oczka". Ta ostatnia przekąska była popularna, ponieważ była nie tylko sycąca, ale też doskonałym dodatkiem do alkoholu, co w tamtych czasach było niezastąpione. Starsi przy stole poczują sentyment, a młodsi będą mogli odkryć coś nowego i niewątpliwie interesującego.

Aby przygotować "żabie oczka", potrzebujemy:

  • dobrej jakości mortadeli
  • sześciu jajek (można użyć więcej, w zależności od potrzeb)
  • oleju do smażenia
  • jajka do obtaczania
  • bułki tartej
  • soli i pieprzu do smaku

Proces przygotowania zaczyna się od obtoczenia plastrów mortadeli w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej, z dodatkiem soli i pieprzu, następnie smaży się je na gorącym oleju do momentu, gdy nabiorą złocistego koloru. Pod wpływem temperatury mortadela się wygina, tworząc coś na kształt miseczek, które wypełniamy surowymi jajkami, doprawimy i zapiekamy. Umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na kilka minut, aż jajka się zetną. "Żabie oczka" są gotowe do podania.

Wybrane dla Ciebie
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową