Włoski "eliksir długowieczności". Prosty przepis na pyszną zupę
Minestrone to popularna włoska zupa na bazie warzyw. To pożywne, sycące i przede wszystkim bardzo zdrowe danie. Zupy nie trzeba robić ze świeżych warzyw, można wykorzystać to, co zalega w naszych zamrażarkach. Tekst powstał w ramach akcji #Zostań w domu z o2.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Angelika Karpińska
Zupa minestrone jest bardzo zdrowa, dlatego we Włoszech uważa się ją za "eliksir długowieczności". Nie ma jednego, ścisłego przepisu na to danie, ponieważ minestrone bazuje głównie na warzywach sezonowych i różni się w zależności od regionu. Bez problemu można wykonać ją z warzyw, które znajdziesz w swojej zamrażarce.
Przepis na minestrone. Potrzebne składniki:
- 1 litr wywaru warzywnego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- szczypta płatków chilli
- 150 g mrożonego groszku
- 150 g mrożonego bobu
- 150 g mrożonej zielonej fasoli
- 150 g mrożonych brokułów
- 150 g mrożonych brokułów
- 150 g mrożonego kalafiora
- 50 g makaronu ditalini lub innego
- garść mieszanych ziół (bazylia, szczypiorek, natka pietruszki) i parmezanu
- opcjonalnie: pesto lub salsa verde
Przepis na minestrone. Sposób przygotowania:
- Zagotuj wywar warzywny
- W międzyczasie rozgrzej oliwę w dużym rondlu i podsmaż cebulę, czosnek i płatki chilli
- Dodaj mrożone warzywa i gorący wywar.
- Doprowadź zupę do wrzenia
- Dodaj makaron i gotuj zupę na wolnym ogniu przez 10 minut
- Podaj zupę z mieszanymi posiekanymi ziołami, startym parmezanem i odrobiną oliwy z oliwek
- Przed podaniem możesz dodać do zupy łyżkę pesto lub salsy verde
Czytaj także: Najprostsza zupa pomidorowa. Banalny przepis
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.