Milena Górecka| 
aktualizacja 

Antyrakowy mocarz. Jedz, nie żałuj sobie

3

W mitologii greckiej granat symbolizował życie i regenerację. Coś w tym jest — wprowadzenie granatu do codziennej diety to krok w stronę zdrowia. Jakich korzyści zdrowotno-dietetycznych możemy się po nim spodziewać?

Antyrakowy mocarz. Jedz, nie żałuj sobie
Jakie właściwości mają granaty? (Licencjodawca, Sergio Amiti)

Składniki odżywcze zawarte w granatach

Witaminy. Granaty są bogate w witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy oraz witaminę K, która jest niezbędna dla zdrowia kości. Zawierają również witaminy z grupy B, w tym szczególnie dużą ilość kwasu foliowego, niezbędnego dla prawidłowego rozwoju płodu.

Minerały. Granaty zawierają potas, miedź, fosfor, potas, magnez, krzem, wapń i jod, które odgrywają kluczową rolę w zdrowiu kości, prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i krwionośnego oraz utrzymaniu równowagi elektrolitowej w organizmie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zakręcona przekąska z piekarnika zawróci ci w głowie! Proste składniki, a efekt jak z najlepszej restauracji

Błonnik. Jego obecność w granacie pomaga w trawieniu i może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu.

Spożywanie granatów przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Oto niektóre z nich.

1. Wsparcie dla serca. Spożywanie granatów może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL (złego cholesterolu) oraz podniesieniu poziomu HDL (dobrego cholesterolu). To z kolei może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

2. Poprawa zdrowia trawiennego. Błonnik zawarty w granatach wspomaga trawienie i może pomóc w zapobieganiu zaparciom.

3. Ochrona przed nowotworami. Badania wskazują, że antyoksydanty zawarte w granatach mogą pomóc w zapobieganiu niektórym rodzajom nowotworów, w tym raka piersi i prostaty.

4. Wsparcie dla układu odpornościowego. Witamina C zawarta w granatach wspiera układ odpornościowy, co może pomóc w zapobieganiu infekcjom.

5. Poprawa pamięci. Badania sugerują, że spożywanie granatów może pomóc w poprawie pamięci i funkcji poznawczych.

6. Wsparcie dla zdrowia stawów. Granaty mogą również pomóc w łagodzeniu objawów zapalenia stawów i reumatoidalnego zapalenia stawów.

Jak spożywać granaty?

Należy pamiętać, że najwięcej składników odżywczych znajduje się w środku owocu, w jego soczystych nasionach — to świetna informacja dla tych, którzy za owocami nie przepadają. Wystarczy posypać ziarenkami deser, by odmienić jego oblicze zarówno wizualne, jak i zdrowotne.

Pestki granatu sprawdzą się również w charakterze dodatku do sałatek i owsianek.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić