Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Ochroni przed śmiertelnie groźnym grzybem. Znajdziesz w herbacie

5

Z najnowszych badań wynika, że naturalny związek występujący w wielu roślinach hamuje rozwój lekoopornych grzybów Candida (w tym ich najbardziej zjadliwego gatunku - Candida auris), który stanowi rosnące globalne zagrożenie dla zdrowia. Odkrycie naukowców z Uniwersytetu Emory opublikowano w czasopiśmie ACS Infectious Diseases.

Ochroni przed śmiertelnie groźnym grzybem. Znajdziesz w herbacie
Tanina znajduje się m.in. w herbacie, może ochronić przed niebezpiecznym grzybem (Getty Images, Andrea Geiss)

Lekooporne zakażenia grzybicze

Lekoooporne zakażenia grzybicze stanowią coraz większy problem w opiece zdrowotnej. Nasze odkrycia otwierają nowe potencjalne podejście do radzenia sobie z tymi infekcjami, w tym tymi wywoływanymi przez śmiercionośną Candida auris – mówi Cassandra Quave, autorka badania i adiunktka na Wydziale Dermatologii i Centrum Dermatologii Emory School of Medicine Badanie zdrowia ludzkiego.

C. auris jest często oporna na wiele leków i charakteryzuje się wysoką śmiertelnością (od 30 do 60 proc. zakażonych), co skłoniło Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) do uznania jej za poważne globalne zagrożenie dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Starożytne rzymskie cmentarzysko. Niesamowite odkrycie z czasów Jezusa

Badanie

Doświadczenia laboratoryjne wykazały, że naturalny związek - rozpuszczalna w wodzie tanina, występująca m.in. w herbacie, znana jako PGG - blokuje 90 proc. wzrostu czterech różnych gatunków grzybów Candida.

Naukowcy odkryli również, w jaki sposób PGG hamuje wzrost: wychwytuje cząsteczki żelaza, zasadniczo pozbawiając grzyby niezbędnego składnika odżywczego.

Mechanizm działania PGG nie sprzyja rozwojowi dalszej oporności na leki. Eksperymenty wykazały również minimalną toksyczność PGG dla komórek ludzkich.

Epidemie

Candida to drożdżak często występujący na skórze i przewodzie pokarmowym zdrowych ludzi. Niektóre gatunki, takie jak Candida albicans, powodują u ludzi łagodne infekcje.

W poważniejszych przypadkach Candida może wniknąć głęboko w organizm i spowodować zakażenie krwi lub narządów (nerek, serca lub mózgu). Osoby z obniżoną odpornością, w tym wielu pacjentów szpitalnych, są najbardziej narażone na inwazyjne zakażenia, które powodują szybko rozwijającą się lekooporność.

W 2007 roku u pacjenta szpitala w Japonii pojawił się nowy gatunek Candida - Candida aauris. Od tego czasu C. auris spowodowała epidemie związane z opieką zdrowotną w kilkunastu krajach na całym świecie, a w samych Stanach Zjednoczonych zgłoszono ponad 3000 przypadków klinicznych.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić