aktualizacja 

Blokuje dopływ tlenu do serca. Krótka droga do zawału

51

Choroby układu sercowo-naczyniowego są jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce. Jedną z nich jest zawał serca. Dowiedz się, jak rozpoznać objawy tego poważnego schorzenia i co zrobić, żeby zmniejszyć ryzyko jego wystąpienia.

Smażone potrawy zapychają tętnice
Smażone potrawy zapychają tętnice

Najczęstsza przyczyna zawału

Zawał serca bardzo często jest efektem nieprawidłowego przepływu krwi i tlenu do mięśnia sercowego, czyli choroby wieńcowej. Do głównych czynników ryzyka tego schorzenia można zaliczyć miażdżycę. Przyczynami powstawania blaszek miażdżycowych jest m.in. zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, otyłość, cukrzyca, stres, nadciśnienie tętnicze, niezdrowy sposób odżywiania, nałogowe palenie papierosów i częste sięganie po napoje alkoholowe.

Typowym symptomem zawału serca jest silny ból w klatce piersiowej, nagły i ostry ból za mostkiem, duszności, uczucie lęku oraz zimne poty. Tym objawom mogą towarzyszyć wymioty, stany podgorączkowe, osłabienie organizmu, nudności, kaszel, kołatanie serca i bóle brzucha.

Pamiętajmy, że w niektórych przypadkach zawał mięśnia sercowego może przebiegać bezobjawowo, albo jego symptomy mogą być mylące. Dlatego żadnych z wyżej wymienionych sygnałów ostrzegawczych wysyłanych przez nas organizm nie wolno nam bagatelizować.

Żeby zmniejszyć ryzyko poważnych dolegliwości związanych z układem krążenia, takich jak zawał serca czy udar mózgu, należy przede wszystkim wyeliminować z codziennego jadłospisu tłuste potrawy, wysokoprzetworzoną żywność i zrezygnować z używek. Do diety powinno się włączyć warzywa, owoce i zadbać o regularną aktywność fizyczną. Bardzo istotne w profilaktyce zawału serca i innych niebezpiecznych chorób jest także regularne wykonywanie badań krwi.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić