Broń na raka wątroby i jelit. Odchudza i wzmacnia serce
W ostatnich latach coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z mięsa na rzecz diety roślinnej. Wybór ten nie jest jedynie kwestią etyczną czy ekologiczną, ale również zdrowotną. Badania naukowe potwierdzają, że dieta roślinna może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia na wielu płaszczyznach. Jakich?
Redukcja zbędnych kilogramów
Z badań opublikowanych w Journal of Internal Medicine wynika, że wegetarianizm jest skuteczniejszy w redukcji zbędnych kilogramów niż specjalne diety odchudzające. Dieta roślinna — bogata w błonnik, witaminy i minerały, a jednocześnie uboga w tłuszcze nasycone — sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Zdrowe serce
Badania opublikowane w Journal of the American Heart Association dowodzą, że dieta roślinna zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych o 16 proc. i śmierci z tego powodu o ok. 31 proc. Roślinne źródła białka, takie jak strączki, orzechy czy nasiona, są doskonałą alternatywą dla czerwonego mięsa, które jest jednym z winowajców chorób serca.
Obniżenie ciśnienia krwi
Dieta roślinna, bogata w potas, magnez i błonnik, przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Zawarte w niej składniki odżywcze wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.
Poprawa wyglądu skóry
Dieta roślinna, bogata w antyoksydanty, witaminy i minerały, przyczynia się do poprawy wyglądu skóry. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, które są odpowiedzialne za proces starzenia się skóry, a witaminy i minerały wspierają jej regenerację.
Ochrona przed rakiem
Badania naukowe potwierdzają, że dieta roślinna może chronić przed rakiem jelita grubego i rakiem wątroby. Natomiast mięso czerwone gwałtownie podnosi ryzyko zachorowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rezygnujesz z mięsa? Takie mogą być efekty
Dłuższe życie
Zgodnie z badaniem opublikowanym w Journal of the American Heart Association, dieta roślinna obniża ryzyko wszystkich przyczyn śmiertelności o 25 proc.
Są jednak pewne warunki, które musi spełniać dieta bezmięsna, by oddziaływała na nas w wymieniony wyżej sposób.
Kiedy dieta bezmięsna działa?
Rezygnacja z mięsa może przynieść szereg korzyści zdrowotnych, jednak ważne jest, aby pamiętać, że sama eliminacja produktów mięsnych z diety nie gwarantuje poprawy stanu zdrowia. Kluczowym aspektem jest zastąpienie mięsa odpowiednimi źródłami białka roślinnego oraz zapewnienie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Zobacz także: Polacy boją się jeść. To jedno z najzdrowszych mięs
Dieta roślinna powinna być zrównoważona i bogata w strączki, orzechy, nasiona, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz świeże owoce i warzywa, które dostarczą organizmowi białka, błonnika, witamin i minerałów. Ważne jest także, aby zwrócić uwagę na dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości witaminy B12, żelaza, wapnia oraz kwasów tłuszczowych omega-3, które mogą być trudniejsze do uzyskania z diety roślinnej.
Tylko wówczas, gdy dieta roślinna jest odpowiednio zbilansowana i dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych, możemy odczuć jej dobroczynny wpływ na nasz organizm.