Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 
aktualizacja 

Polacy boją się jeść. To jedno z najzdrowszych mięs

95

Rosnąca świadomość pochodzenia i jakości spożywanej żywności sprawia, że dziczyzna staje się odpowiedzią na potrzeby tych, którzy z mięsa nie chcą rezygnować, poszukują jednak zdrowych i ekologicznych jego źródeł. Dlaczego dziczyzna ma tak dobrą opinię i co może nam zaoferować?

Polacy boją się jeść. To jedno z najzdrowszych mięs
Czy dziczyzna jest zdrowa? (Licencjodawca, DigiPub)

Dlaczego warto jeść dziczyznę?

Dziczyznę dzieli się na:

  • dziczyznę grubą – jelenie, dziki, daniele, sarny,
  • dziczyznę drobną – dzikie króliki, zające,
  • ptactwo – dzikie kaczki, bażanty, kuropatwy, cyranki, przepiórki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dziczyzna. Dlaczego warto ją jeść?

Łączy je to, że są źródłem wysokiej jakości białka. Dziczyzna składa się w około 22 proc. z białka, a skład aminokwasów w niej zawartych jest zbliżony do białka wzorcowego.

Co więcej, mięso z dzikich zwierząt dostarcza organizmowi ważnych mikroelementów, takich jak żelazo, które jest w nim obecne w większej ilości niż w tradycyjnym mięsie czerwonym. Dziczyzna wyróżnia się czterokrotnie wyższą zawartością witamin i składników mineralnych i mniejszą ilością tłuszczu niż mięso pochodzące ze zwierząt hodowlanych.

Poza tym dziczyzna rzadko poddawana jest intensywnym procesom przetwarzania, co oznacza, że zachowuje swoje naturalne właściwości odżywcze. Brak w niej antybiotyków oraz hormonów wzrostu, co czyni ją atrakcyjną alternatywą dla mięs pochodzących z hodowli przemysłowej.

Potencjalne zagrożenia i obawy

Mimo wielu korzyści zdrowotnych spożywanie dziczyzny budzi obawy związane z potencjalnym zakażeniem włośnicą lub toksoplazmozą. Warto jednak podkreślić, że mięso z dzikich zwierząt dopuszczane jest do obrotu wyłącznie po kontroli weterynaryjnej, co znacząco minimalizuje ryzyko zakażeń.

Aby dodatkowo zabezpieczyć się przed ewentualnymi pasożytami, zaleca się unikanie spożywania surowego mięsa, takiego jak tatar, na rzecz potraw poddanych odpowiedniej obróbce termicznej. Wysokie temperatury skutecznie eliminują ewentualne zagrożenia.

Ostrożność przy spożywaniu dziczyzny powinny zachować głównie osoby zmagające się z dną moczanową. Mięso to jest bowiem bogate w puryny, które przekształcają się w kwas moczowy.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Walka kierowców o pas na ulicy. Nagranie z Warszawy. "Frustrat z opla"
Taki klimat w Barcelonie. Yamal z Lewandowskim nagrani na ławce
Dzięki Puchaczowi mógł zostać bogaty. Zabrakło jednego ruchu
Nie zapewnili wsparcia psychologicznego. Matka podjęła dramatyczną decyzję
Miał 13 promili. Nie przeżył. Toksykolog: "Tylko jedno wytłumaczenie"
Dodaj do smalcu. Będzie kremowy i idealnie biały
Śnieżny Księżyc w lutym. Kiedy obserwować i co przyniesie?
Kiedy wysiewać seler? Ten termin jest kluczowy
"Zrobił sobie prywatną parafię". Wierni zszokowani zachowaniem proboszcza
Polski strażak bohaterem w Monachium. Maciek uratował 70-latka
Właścicielka prawie zagłodziła suczkę. Wolontariusze myśleli, że widzą zwłoki psa
Zbigniew Boniek dał pstryczek w nos piłkarzom: "Nie wstyd wam?". Chodzi o ferie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić