Delikatne i prawie bez tłuszczu. To mięso to prawdziwy rarytas
Mięso z królika, choć nie dorównuje popularnością wołowinie i kurczakowi, oferuje wiele korzyści zdrowotnych, które powinny nas skłonić do uwzględnienia go w codziennej diecie. Oto cztery powody, dla których warto to zrobić!
1. Bogactwo białka i niska zawartość tłuszczu
Mięso z królika jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, niezbędnego składnika odżywczego, który pełni funkcję budulcową dla naszych mięśni, skóry, włosów i paznokci. Sto gramów mięsa z królika dostarcza nawet do jednej trzeciej dziennej zalecanej dziennej porcji białka.
Prowadzą agroturystykę na Pomorzu. "Wykonujemy wszystkie prace"
Zawiera przy tym znacznie mniej tłuszczu niż inne rodzaje mięs. To dobra opcja zarówno dla osób dbających o podaż tłuszczu, jak i o kaloryczność posiłków - 100 gramów mięsa z królika ma 197 kalorii. Identyczny wagowo tłustszy kawałek wołowiny zawiera aż 291 kalorii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
2. Witaminy i minerały
Mięso z królika jest znakomitym źródłem witaminy B12 i niacyny, które wspierają metaboliczne procesy naszego organizmu. Królicze mięso zawiera również sporo żelaza, fosforu i magnezu — minerałów niezbędnych do utrzymania zdrowych zębów, mocnych kości oraz regulacji poziomu płynów i ciśnienia krwi w naszym ciele.
Zawiera także selen, który wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Mięso z królika dostarcza aż 38,5 mikrogramów selenu (na 100 gramów).
3. Niski poziom sodu
Mięso z królika zawiera bardzo mało sodu w porównaniu z innymi rodzajami mięs. Zbyt duża ilość soli w diecie jest związana z wysokim ciśnieniem krwi, chorobami serca i udarem mózgu.
4. Bezpieczeństwo
Mięso królicze jest nie tylko smaczne i odżywcze — jest także uważane za jedno z najbezpieczniejszych mięs do spożycia. Ze względu na łatwość jego trawienia i bogactwo składników odżywczych, jest często zalecane jako pierwszy pokarm mięsny dla niemowląt (już od szóstego miesiąca życia).
Jest świetnym wyborem dla osób starszych, osłabionych lub borykających się z problemami z układem pokarmowym. Sprawdza się również jako element diety kobiet ciężarnych i karmiących. Poza tym, ze względu na brak typowych alergenów, polecany jest alergikom oraz osobom z chorobami autoimmunologicznymi.