Delikatne i prawie bez tłuszczu. To mięso to prawdziwy rarytas

Mięso z królika, choć nie dorównuje popularnością wołowinie i kurczakowi, oferuje wiele korzyści zdrowotnych, które powinny nas skłonić do uwzględnienia go w codziennej diecie. Oto cztery powody, dla których warto to zrobić!

Czy warto jeść mięso z królika?Czy warto jeść mięso z królika?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Jean-Bernard Nadeau

1. Bogactwo białka i niska zawartość tłuszczu

Mięso z królika jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, niezbędnego składnika odżywczego, który pełni funkcję budulcową dla naszych mięśni, skóry, włosów i paznokci. Sto gramów mięsa z królika dostarcza nawet do jednej trzeciej dziennej zalecanej dziennej porcji białka.

Prowadzą agroturystykę na Pomorzu. "Wykonujemy wszystkie prace"

Zawiera przy tym znacznie mniej tłuszczu niż inne rodzaje mięs. To dobra opcja zarówno dla osób dbających o podaż tłuszczu, jak i o kaloryczność posiłków - 100 gramów mięsa z królika ma 197 kalorii. Identyczny wagowo tłustszy kawałek wołowiny zawiera aż 291 kalorii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

2. Witaminy i minerały

Mięso z królika jest znakomitym źródłem witaminy B12 i niacyny, które wspierają metaboliczne procesy naszego organizmu. Królicze mięso zawiera również sporo żelaza, fosforu i magnezu — minerałów niezbędnych do utrzymania zdrowych zębów, mocnych kości oraz regulacji poziomu płynów i ciśnienia krwi w naszym ciele.

Zawiera także selen, który wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Mięso z królika dostarcza aż 38,5 mikrogramów selenu (na 100 gramów).

3. Niski poziom sodu

Mięso z królika zawiera bardzo mało sodu w porównaniu z innymi rodzajami mięs. Zbyt duża ilość soli w diecie jest związana z wysokim ciśnieniem krwi, chorobami serca i udarem mózgu.

4. Bezpieczeństwo

Mięso królicze jest nie tylko smaczne i odżywcze — jest także uważane za jedno z najbezpieczniejszych mięs do spożycia. Ze względu na łatwość jego trawienia i bogactwo składników odżywczych, jest często zalecane jako pierwszy pokarm mięsny dla niemowląt (już od szóstego miesiąca życia).

Jest świetnym wyborem dla osób starszych, osłabionych lub borykających się z problemami z układem pokarmowym. Sprawdza się również jako element diety kobiet ciężarnych i karmiących. Poza tym, ze względu na brak typowych alergenów, polecany jest alergikom oraz osobom z chorobami autoimmunologicznymi.

Wybrane dla Ciebie
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada