Milena Górecka| 
aktualizacja 

Najlepsze dla sercowców i cukrzyków. Ma cudowne właściwości

7

Dlaczego warto wprowadzić produkty owsiane do naszego menu? Codzienna owsianka może mieć niemal cudotwórcze właściwości! Oto cztery powody, dla których nie powinniśmy z niej rezygnować - zwłaszcza jeśli jesteśmy sercowcami lub cukrzykami.

Najlepsze dla sercowców i cukrzyków. Ma cudowne właściwości
Jedz jak najczęściej, owsianka ma niesamowite właściwości (Getty Images, Matthew Lovette)

Co zawiera owies?

1. Witaminy i składniki mineralne

Owies to źródło wielu witamin, w tym witaminy B1 (tiaminy), B5 (kwasu pantotenowego), B6 i witaminy E. Zawiera również ważne składniki mineralne, takie jak żelazo, cynk, miedź, magnez, fosfor i selen. Te składniki odżywcze wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, wspierają pracę układu nerwowego, wzmacniają odporność, wspomagają zdrowie skóry i odgrywają istotną rolę w produkcji hormonów tarczycy.

2. Białko

Owies jest doskonałym źródłem białka roślinnego, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Białko jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek, produkcji enzymów, hormonów i innych ważnych cząsteczek w organizmie.

3. Błonnik

Owies zawiera specyficzny rodzaj błonnika rozpuszczalnego nazywany beta-glukanem. Badania wykazały, że regularne spożywanie beta-glukanu może obniżyć poziom cholesterolu LDL (tzw. "złego cholesterolu") we krwi. Beta-glukan z płatków owsianych wiąże się bowiem z cholesterolem w jelitach, zapobiegając jego wchłanianiu do krwi. W efekcie organizm wydala go w postaci kału, co pomaga obniżyć ogólny poziom cholesterolu w organizmie. To zaś przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Dzięki zawartości błonnika owies stabilizuje poziom glukozy we krwi, co pomaga zapobiegać gwałtownym wahaniom poziomu insuliny. Oznacza to, że spożywanie owsa jest wskazane dla osób z insulinoopornością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przez miesiąc jadła na śniadanie owsiankę

4. Fitochemikalia

Dzięki zawartości fitochemikaliów (takich jak lignany), produkty owsiane mogą odgrywać rolę w prewencji niektórych nowotworów, zwłaszcza raka piersi i raka jelita grubego. Lignany, które są fitoestrogenami, w połączeniu z bakteriami jelitowymi przekształcają się w naszym organizmie w substancje chroniące przed rakotwórczymi czynnikami.

Produkty owsiane są więc prawdziwą kopalnią składników odżywczych i oferują wiele korzyści zdrowotnych. Od wspierania zdrowia serca, przez regulację poziomu cukru we krwi, po ochronę przed nowotworami. Pamiętajmy jednak, aby wybierać produkty niesłodzone i niewzbogacane o dodatkowe tłuszcze!

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić