Uwielbiane przez grzybiarzy. Tylko nie mocz ich w occie

Maślaki to grzyby charakteryzujące się mięsistym miąższem i lepko-tłustą skórką. Grzybiarze cenią je nie tylko za wyjątkowy smak, ale także za bogactwo zawartych w nich składników odżywczych. Co daje nam ich spożywanie?

Maślaki są zdrowe, pod warunkiem, że nie moczymy ich w occie - wtedy tracą właściwościMaślaki są zdrowe pod warunkiem, że nie moczymy ich w occie - wtedy tracą właściwości
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Irina Piskova
Katarzyna Chudzik

Gatunki maślaków

Najczęściej jadamy maślaka zwyczajnego, ale nie jest to jedyny gatunek tego grzyba. Możemy również zetknąć się z maślakiem pstrym, maślakiem sitarzem, maślakiem żółtym, maślakiem ziarnistym i maślakiem rdzawobrązowym.

Obieranie skórki

Chociaż skórka maślaka jest jadalna, niektórzy zbieracze preferują jej usunięcie ze względu na gorzki smak i potencjał wywoływania problemów gastrycznych u co wrażliwszych osób.

Aby obrać maślaka, najlepiej zacząć od nacięcia skórki na krawędzi kapelusza, a następnie delikatnie ściągnąć ją w kierunku trzonu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzyby, których grzybiarze nie znają oraz wiele ciekawych gatunków

Właściwości zdrowotne

Maślaki zwyczajne zawierają:

  • Witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B12), które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, przyspieszają metabolizm i są kluczowe dla zdrowia skóry.
  • Witamina C, która jest znana z właściwości antyoksydacyjnych i wspomagających układ odpornościowy.
  • Witaminę D, będącą kluczową dla regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej,
  • Sód, ważny dla równowagi płynów w organizmie.
  • Wapń, niezbędny dla zdrowych kości i zębów.
  • Potas, kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania mięśni.
  • Żelazo, niezbędne dla produkcji hemoglobiny.
  • Fosfor, współpracujący z wapniem w budowie kości.
  • Magnez, wspierający funkcje mięśniowe i produkcję energii.
  • Enzymy, wspierające proces trawienia.
  • Flawonoidy, naturalne związki chemiczne o działaniu przeciwutleniającym.

Włączenie maślaków do diety może przyczynić się nie tylko do kulinarnej satysfakcji, ale również do poprawy wielu funkcji organizmu. Warto jednak pamiętać, że właściwości odżywcze maślaków zależne są od sposobu ich przygotowania - najmniej wartościowe będą grzyby w occie.

Kto nie może jeść grzybów?

Grzyby zawierają chitynę - wielocukier podobny do celulozy, którego nasz organizm nie jest w stanie przetrawić. Jej wpływ na jedzącego jest różny - zależy przede wszystkim od stanu zdrowia i wieku.

Grzybów powinny unikać osoby zmagające się z chorobami nerek, wątroby i układu pokarmowego, osoby starsze, kobiety ciężarne i karmiące oraz dzieci poniżej 3. roku życia.

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?