Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Uwielbiane przez grzybiarzy. Tylko nie mocz ich w occie

1

Maślaki to grzyby charakteryzujące się mięsistym miąższem i lepko-tłustą skórką. Grzybiarze cenią je nie tylko za wyjątkowy smak, ale także za bogactwo zawartych w nich składników odżywczych. Co daje nam ich spożywanie?

Uwielbiane przez grzybiarzy. Tylko nie mocz ich w occie
Maślaki są zdrowe pod warunkiem, że nie moczymy ich w occie - wtedy tracą właściwości (Licencjodawca, Irina Piskova)

Gatunki maślaków

Najczęściej jadamy maślaka zwyczajnego, ale nie jest to jedyny gatunek tego grzyba. Możemy również zetknąć się z maślakiem pstrym, maślakiem sitarzem, maślakiem żółtym, maślakiem ziarnistym i maślakiem rdzawobrązowym.

Obieranie skórki

Chociaż skórka maślaka jest jadalna, niektórzy zbieracze preferują jej usunięcie ze względu na gorzki smak i potencjał wywoływania problemów gastrycznych u co wrażliwszych osób.

Aby obrać maślaka, najlepiej zacząć od nacięcia skórki na krawędzi kapelusza, a następnie delikatnie ściągnąć ją w kierunku trzonu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Grzyby, których grzybiarze nie znają oraz wiele ciekawych gatunków

Właściwości zdrowotne

Maślaki zwyczajne zawierają:

  • Witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B12), które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, przyspieszają metabolizm i są kluczowe dla zdrowia skóry.
  • Witamina C, która jest znana z właściwości antyoksydacyjnych i wspomagających układ odpornościowy.
  • Witaminę D, będącą kluczową dla regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej,
  • Sód, ważny dla równowagi płynów w organizmie.
  • Wapń, niezbędny dla zdrowych kości i zębów.
  • Potas, kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania mięśni.
  • Żelazo, niezbędne dla produkcji hemoglobiny.
  • Fosfor, współpracujący z wapniem w budowie kości.
  • Magnez, wspierający funkcje mięśniowe i produkcję energii.
  • Enzymy, wspierające proces trawienia.
  • Flawonoidy, naturalne związki chemiczne o działaniu przeciwutleniającym.

Włączenie maślaków do diety może przyczynić się nie tylko do kulinarnej satysfakcji, ale również do poprawy wielu funkcji organizmu. Warto jednak pamiętać, że właściwości odżywcze maślaków zależne są od sposobu ich przygotowania - najmniej wartościowe będą grzyby w occie.

Kto nie może jeść grzybów?

Grzyby zawierają chitynę - wielocukier podobny do celulozy, którego nasz organizm nie jest w stanie przetrawić. Jej wpływ na jedzącego jest różny - zależy przede wszystkim od stanu zdrowia i wieku.

Grzybów powinny unikać osoby zmagające się z chorobami nerek, wątroby i układu pokarmowego, osoby starsze, kobiety ciężarne i karmiące oraz dzieci poniżej 3. roku życia.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić