Uwielbiane przez grzybiarzy. Tylko nie mocz ich w occie

Maślaki to grzyby charakteryzujące się mięsistym miąższem i lepko-tłustą skórką. Grzybiarze cenią je nie tylko za wyjątkowy smak, ale także za bogactwo zawartych w nich składników odżywczych. Co daje nam ich spożywanie?

Uwielbiane przez grzybiarzy. Tylko nie mocz ich w occieMaślaki są zdrowe pod warunkiem, że nie moczymy ich w occie - wtedy tracą właściwości
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Irina Piskova
Katarzyna Chudzik
1

Gatunki maślaków

Najczęściej jadamy maślaka zwyczajnego, ale nie jest to jedyny gatunek tego grzyba. Możemy również zetknąć się z maślakiem pstrym, maślakiem sitarzem, maślakiem żółtym, maślakiem ziarnistym i maślakiem rdzawobrązowym.

Obieranie skórki

Chociaż skórka maślaka jest jadalna, niektórzy zbieracze preferują jej usunięcie ze względu na gorzki smak i potencjał wywoływania problemów gastrycznych u co wrażliwszych osób.

Aby obrać maślaka, najlepiej zacząć od nacięcia skórki na krawędzi kapelusza, a następnie delikatnie ściągnąć ją w kierunku trzonu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzyby, których grzybiarze nie znają oraz wiele ciekawych gatunków

Właściwości zdrowotne

Maślaki zwyczajne zawierają:

  • Witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B12), które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, przyspieszają metabolizm i są kluczowe dla zdrowia skóry.
  • Witamina C, która jest znana z właściwości antyoksydacyjnych i wspomagających układ odpornościowy.
  • Witaminę D, będącą kluczową dla regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej,
  • Sód, ważny dla równowagi płynów w organizmie.
  • Wapń, niezbędny dla zdrowych kości i zębów.
  • Potas, kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania mięśni.
  • Żelazo, niezbędne dla produkcji hemoglobiny.
  • Fosfor, współpracujący z wapniem w budowie kości.
  • Magnez, wspierający funkcje mięśniowe i produkcję energii.
  • Enzymy, wspierające proces trawienia.
  • Flawonoidy, naturalne związki chemiczne o działaniu przeciwutleniającym.

Włączenie maślaków do diety może przyczynić się nie tylko do kulinarnej satysfakcji, ale również do poprawy wielu funkcji organizmu. Warto jednak pamiętać, że właściwości odżywcze maślaków zależne są od sposobu ich przygotowania - najmniej wartościowe będą grzyby w occie.

Kto nie może jeść grzybów?

Grzyby zawierają chitynę - wielocukier podobny do celulozy, którego nasz organizm nie jest w stanie przetrawić. Jej wpływ na jedzącego jest różny - zależy przede wszystkim od stanu zdrowia i wieku.

Grzybów powinny unikać osoby zmagające się z chorobami nerek, wątroby i układu pokarmowego, osoby starsze, kobiety ciężarne i karmiące oraz dzieci poniżej 3. roku życia.

Wybrane dla Ciebie

A ty co robiłeś jako 14-latek? Niezwykły debiut
A ty co robiłeś jako 14-latek? Niezwykły debiut
Czy Rosja wpływa na wybory w Polsce? Ekspert wyjaśnia
Czy Rosja wpływa na wybory w Polsce? Ekspert wyjaśnia
Truskawki wielkości jajka. Mówią o nich na Wyspach
Truskawki wielkości jajka. Mówią o nich na Wyspach
Szok w kurorcie turystycznym. Rekinów nie było tu przez 35 lat
Szok w kurorcie turystycznym. Rekinów nie było tu przez 35 lat
Piłkarz zakończył karierę. Niecodzienna scena przy linii bocznej
Piłkarz zakończył karierę. Niecodzienna scena przy linii bocznej
Trwa obława za 28-latkiem. Uciekł policjantom przez okno w toalecie
Trwa obława za 28-latkiem. Uciekł policjantom przez okno w toalecie
Akcja policji w Małopolsce. Włamywacze w rękach policji
Akcja policji w Małopolsce. Włamywacze w rękach policji
Protestował przeciwko wojnie. Sąd w Rosji wymierzył potężną karę
Protestował przeciwko wojnie. Sąd w Rosji wymierzył potężną karę
Pokój nie jest priorytetem? Trump "umywa ręce" ws. Ukrainy i Rosji
Pokój nie jest priorytetem? Trump "umywa ręce" ws. Ukrainy i Rosji
Musk ma problem. Tesla i SpaceX na dnie rankingu
Musk ma problem. Tesla i SpaceX na dnie rankingu
Ojciec dziecka wezwał policję. Awantura pod Żabką w Zakopanem
Ojciec dziecka wezwał policję. Awantura pod Żabką w Zakopanem
Rząd przeznacza 2 mln zł. Policja i straż skorzystają
Rząd przeznacza 2 mln zł. Policja i straż skorzystają