Dlaczego unikamy potraw po zatruciu? Naukowcy znaleźli odpowiedź

Naukowcy z Princeton odkryli, że ciało migdałowate w mózgu odpowiada za długotrwałe unikanie potraw po zatruciu. Badania na myszach pokazują, jak emocje wpływają na nasze preferencje smakowe.

Naukowcy odkryli, dlaczego unikamy potraw po zatruciuNaukowcy odkryli, dlaczego unikamy potraw po zatruciu
Źródło zdjęć: © Getty Images | Imgorthand
Anna Wajs-Wiejacka

Naukowcy z Princeton Neuroscience Institute przeprowadzili badania, które rzucają nowe światło na mechanizmy odpowiedzialne za unikanie potraw po zatruciu. Jak wskazuje Polska Agencja Prasowa, ciało migdałowate, część mózgu odpowiedzialna za przetwarzanie emocji, odgrywa kluczową rolę w tworzeniu trwałych wspomnień związanych z nieprzyjemnymi doświadczeniami smakowymi.

Badania przeprowadzone na myszach wykazały, że jądro środkowe ciała migdałowatego jest aktywowane przez nowe smaki na każdym etapie uczenia się. Dr Christopher Zimmerman, główny autor badania opublikowanego w „Nature”, wyjaśnił, że to miejsce w mózgu jest aktywne, gdy mysz spożywa coś zatrutego, czuje się chora, a także gdy przywołuje negatywne wspomnienia.

W eksperymencie myszy otrzymały napój o smaku winogronowym, którego wcześniej nie znały. Po jego spożyciu zwierzęta otrzymały zastrzyk wywołujący objawy przypominające zatrucie pokarmowe. Dwa dni później, mimo że były zdrowe, unikały napoju winogronowego, co potwierdzało hipotezę naukowców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

AI- moda czy realna pomoc w biznesie?

Obrazowanie mózgu myszy wykazało, że wspomnienia dotyczące pokarmu, który spowodował złe samopoczucie, tworzyły się w jądrze środkowym ciała migdałowatego. To samo miejsce aktywowało się, gdy zwierzę ponownie zetknęło się z podejrzanym produktem. Naukowcy zidentyfikowali również komórki w tylnej części mózgu, które łączą się z ciałem migdałowatym i są odpowiedzialne za przekazywanie sygnałów chorobowych.

Znaczenie badań

Naukowcy zauważyli również, że neurony aktywowane wcześniej przez wspomniany napój winogronowy ponownie się uaktywniały, gdy mysz poczuła się chora — jakby przypominała sobie, co wcześniej zjadła.

Zdaniem badaczy, zrozumienie mechanizmów zatrucia pokarmowego u myszy może pomóc w opracowaniu metod leczenia klinicznego u ludzi. Wiedza ta może mieć zastosowanie nie tylko w przypadku zatruć, ale także w kontekście traumatycznych doświadczeń, które prowadzą do PTSD.

Wybrane dla Ciebie
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało