Dlaczego unikamy potraw po zatruciu? Naukowcy znaleźli odpowiedź

Naukowcy z Princeton odkryli, że ciało migdałowate w mózgu odpowiada za długotrwałe unikanie potraw po zatruciu. Badania na myszach pokazują, jak emocje wpływają na nasze preferencje smakowe.

Naukowcy odkryli, dlaczego unikamy potraw po zatruciuNaukowcy odkryli, dlaczego unikamy potraw po zatruciu
Źródło zdjęć: © Getty Images | Imgorthand
Anna Wajs-Wiejacka

Naukowcy z Princeton Neuroscience Institute przeprowadzili badania, które rzucają nowe światło na mechanizmy odpowiedzialne za unikanie potraw po zatruciu. Jak wskazuje Polska Agencja Prasowa, ciało migdałowate, część mózgu odpowiedzialna za przetwarzanie emocji, odgrywa kluczową rolę w tworzeniu trwałych wspomnień związanych z nieprzyjemnymi doświadczeniami smakowymi.

Badania przeprowadzone na myszach wykazały, że jądro środkowe ciała migdałowatego jest aktywowane przez nowe smaki na każdym etapie uczenia się. Dr Christopher Zimmerman, główny autor badania opublikowanego w „Nature”, wyjaśnił, że to miejsce w mózgu jest aktywne, gdy mysz spożywa coś zatrutego, czuje się chora, a także gdy przywołuje negatywne wspomnienia.

W eksperymencie myszy otrzymały napój o smaku winogronowym, którego wcześniej nie znały. Po jego spożyciu zwierzęta otrzymały zastrzyk wywołujący objawy przypominające zatrucie pokarmowe. Dwa dni później, mimo że były zdrowe, unikały napoju winogronowego, co potwierdzało hipotezę naukowców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

AI- moda czy realna pomoc w biznesie?

Obrazowanie mózgu myszy wykazało, że wspomnienia dotyczące pokarmu, który spowodował złe samopoczucie, tworzyły się w jądrze środkowym ciała migdałowatego. To samo miejsce aktywowało się, gdy zwierzę ponownie zetknęło się z podejrzanym produktem. Naukowcy zidentyfikowali również komórki w tylnej części mózgu, które łączą się z ciałem migdałowatym i są odpowiedzialne za przekazywanie sygnałów chorobowych.

Znaczenie badań

Naukowcy zauważyli również, że neurony aktywowane wcześniej przez wspomniany napój winogronowy ponownie się uaktywniały, gdy mysz poczuła się chora — jakby przypominała sobie, co wcześniej zjadła.

Zdaniem badaczy, zrozumienie mechanizmów zatrucia pokarmowego u myszy może pomóc w opracowaniu metod leczenia klinicznego u ludzi. Wiedza ta może mieć zastosowanie nie tylko w przypadku zatruć, ale także w kontekście traumatycznych doświadczeń, które prowadzą do PTSD.

Wybrane dla Ciebie
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Gościli Kim Dzong Una. Podali mu pastę pszenną i sos sojowy
Gościli Kim Dzong Una. Podali mu pastę pszenną i sos sojowy
Fałszywy lekarz oszukał seniorkę. Straciła 20 tys. złotych
Fałszywy lekarz oszukał seniorkę. Straciła 20 tys. złotych