Dodaj do rosołu. Zmarszczki nie będą twoim problemem
Natka pietruszki, choć często postrzegana jedynie jako dodatek dekoracyjny do potraw, jest niezwykle bogatym źródłem składników odżywczych, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Wiele badań potwierdza, że regularne spożywanie naci pietruszki może przynosić konkretne korzyści zdrowotne.
Chlorofil
Chlorofil to zielony pigment odpowiedzialny za fotosyntezę roślin. W naci pietruszki występuje w dużych ilościach i przypisuje mu się korzyści zdrowotne takie jak:
- Detoksykacja organizmu. Działa jako naturalny środek oczyszczający, pomagając eliminować toksyny z organizmu.
Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?
- Odświeżanie oddechu. Działa przeciwbakteryjnie, dlatego jest skuteczny w neutralizowaniu nieprzyjemnego zapachu ust.
Witamina C
Natka pietruszki jest znakomitym źródłem witaminy C, ważnego przeciwutleniacza, który wspomaga:
- Wzmacnianie układu odpornościowego. Wspiera produkcję białych krwinek, które są kluczowe dla zdolności obronnych organizmu.
- Produkcję kolagenu, niezbędną dla zdrowia skóry, włosów i paznokci.
- Wchłanianie żelaza. Pomaga w lepszym przyswajaniu tego minerału, co jest istotne dla osób cierpiących na niedokrwistość.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Olejki eteryczne
Olejki eteryczne obecne w naci pietruszki mają właściwości:
- Przeciwbakteryjne. Pomagają w walce z infekcjami bakteryjnymi.
- Rozkurczowe. Mogą łagodzić skurcze mięśni i niwelować bóle menstruacyjne.
Flawonoidy
Flawonoidy, będące naturalnymi związkami roślinnymi, mają silne działanie przeciwutleniające. W kontekście naci pietruszki, flawonoidy pomagają w:
- Chronieniu komórek przed stresem oksydacyjnym. Pomaga to zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się oraz chorobom przewlekłym.
- Zmniejszeniu stanów zapalnych, co może być pomocne w chorobach takich jak reumatoidalne zapalenie stawów.
Rekomendacje odnośnie do schorzeń
Natka pietruszki jest rekomendowana w profilaktyce oraz wspomaganiu leczenia chorób układu krążenia, infekcji i stanów zapalnych, problemów trawiennych, anemii, astenii, atonii pęcherzyka żółciowego, reumatyzmu i skąpomoczu.
Jej regularne spożywanie może przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia oraz pomóc w prewencji wielu chorób.