Pij codziennie. Odtrutka dla wątroby, ulga dla jelit

Kwas chlebowy jest tradycyjnym napojem, wytwarzanym w wyniku alkoholowej fermentacji chleba z dodatkiem cukru lub owoców i drożdży. Jego popularność w kontekście szybkiego gaszenia pragnienia sięga już wielu pokoleń, ale w ostatnich latach naukowcy zaczęli podwójnie doceniać jego właściwości odżywcze. Kwas chlebowy to prawdziwy sprzymierzeniec naszego zdrowia!

Dlaczego warto pić kwas chlebowy?Dlaczego warto pić kwas chlebowy?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Vitaly Faritovich
Katarzyna Chudzik

Składniki odżywcze kwasu chlebowego

Kwas chlebowy jest probiotykiem, a zatem bogatym źródłem żywych kultur bakterii, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz wiele minerałów - w szczególności selen (niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy) i cynk (wzmacniający włosy i paznokcie).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz schudnąć? Pij kwas chlebowy

Korzyści zdrowotne ze spożywania kwasu chlebowego

Wsparcie dla mikrobioty jelitowej. Probiotyki zawarte w kwasie chlebowym mogą wspomagać równowagę bakteryjną w jelitach, co może korzystnie wpływać m.in. na układ nerwowy.

Wsparcie procesów trawienia. Enzymy powstające podczas fermentacji mogą pomóc w trawieniu, co może przyczynić się do zmniejszenia dolegliwości trawiennych.

Detoksykacja. Kwas chlebowy może wspierać procesy detoksykacyjne w wątrobie, pomagając w eliminacji toksyn z organizmu.

Poprawa odporności. Właściwości probiotyczne modulują florę jelitową i wzmacniają odporność organizmu. Witamina C dokłada do tego swoją cegiełkę.

Korzystny wpływ na układ krwionośny. Kwas chlebowy poprawia profil lipidowy oraz obniża ciśnienia krwi.

Kwas chlebowy wspiera leczenie migren, bóli mięśni, cukrzycy, grzybicy, zaburzeń trawienia, chorób nowotworowych i stwardnienia rozsianego.

Sposób spożywania

Jeżeli nigdy wcześniej nie mieliśmy do czynienia z kwasem chlebowym, warto zacząć od spożywania go w małych ilościach. Stopniowe zwiększanie porcji pozwoli zaobserwować reakcję organizmu na ten napój i dostosować się do jego specyficznego smaku oraz właściwości.

Aby utrzymać wszystkie korzyści probiotyczne, zalecane jest przechowywanie kwasu chlebowego w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Warto również pamiętać o tym, że kwas chlebowy ma krótki termin spożycia - maksymalnie 4 dni.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"
Tramwaj nie mógł przejechać. Przestawili auto rękami. Sceny w Krakowie
Tramwaj nie mógł przejechać. Przestawili auto rękami. Sceny w Krakowie
Przyszedł z wózkiem dziecięcym i go podpalił. Sceny w Cieszynie
Przyszedł z wózkiem dziecięcym i go podpalił. Sceny w Cieszynie
WHO alarmuje: odra wraca. Wzrost zakażeń w 95 krajach
WHO alarmuje: odra wraca. Wzrost zakażeń w 95 krajach
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
"Lodowe włosy". Park narodowy pokazał zdjęcia
"Lodowe włosy". Park narodowy pokazał zdjęcia
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Najkrótszy dzień w roku. Zbliża się wielkimi krokami
Najkrótszy dzień w roku. Zbliża się wielkimi krokami
Mbappe dogoni Ronaldo? Rekord jest blisko
Mbappe dogoni Ronaldo? Rekord jest blisko
Jej łzy widział cały świat. "Głęboko mną to wstrząsnęło"
Jej łzy widział cały świat. "Głęboko mną to wstrząsnęło"