Pij codziennie. Odtrutka dla wątroby, ulga dla jelit

Kwas chlebowy jest tradycyjnym napojem, wytwarzanym w wyniku alkoholowej fermentacji chleba z dodatkiem cukru lub owoców i drożdży. Jego popularność w kontekście szybkiego gaszenia pragnienia sięga już wielu pokoleń, ale w ostatnich latach naukowcy zaczęli podwójnie doceniać jego właściwości odżywcze. Kwas chlebowy to prawdziwy sprzymierzeniec naszego zdrowia!

Dlaczego warto pić kwas chlebowy?Dlaczego warto pić kwas chlebowy?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Vitaly Faritovich
Katarzyna Chudzik
73

Składniki odżywcze kwasu chlebowego

Kwas chlebowy jest probiotykiem, a zatem bogatym źródłem żywych kultur bakterii, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz wiele minerałów - w szczególności selen (niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy) i cynk (wzmacniający włosy i paznokcie).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz schudnąć? Pij kwas chlebowy

Korzyści zdrowotne ze spożywania kwasu chlebowego

Wsparcie dla mikrobioty jelitowej. Probiotyki zawarte w kwasie chlebowym mogą wspomagać równowagę bakteryjną w jelitach, co może korzystnie wpływać m.in. na układ nerwowy.

Wsparcie procesów trawienia. Enzymy powstające podczas fermentacji mogą pomóc w trawieniu, co może przyczynić się do zmniejszenia dolegliwości trawiennych.

Detoksykacja. Kwas chlebowy może wspierać procesy detoksykacyjne w wątrobie, pomagając w eliminacji toksyn z organizmu.

Poprawa odporności. Właściwości probiotyczne modulują florę jelitową i wzmacniają odporność organizmu. Witamina C dokłada do tego swoją cegiełkę.

Korzystny wpływ na układ krwionośny. Kwas chlebowy poprawia profil lipidowy oraz obniża ciśnienia krwi.

Kwas chlebowy wspiera leczenie migren, bóli mięśni, cukrzycy, grzybicy, zaburzeń trawienia, chorób nowotworowych i stwardnienia rozsianego.

Sposób spożywania

Jeżeli nigdy wcześniej nie mieliśmy do czynienia z kwasem chlebowym, warto zacząć od spożywania go w małych ilościach. Stopniowe zwiększanie porcji pozwoli zaobserwować reakcję organizmu na ten napój i dostosować się do jego specyficznego smaku oraz właściwości.

Aby utrzymać wszystkie korzyści probiotyczne, zalecane jest przechowywanie kwasu chlebowego w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Warto również pamiętać o tym, że kwas chlebowy ma krótki termin spożycia - maksymalnie 4 dni.

Wybrane dla Ciebie

Zobaczyli białą pianę. "Płynie kanałem wprost do Wisły"
Zobaczyli białą pianę. "Płynie kanałem wprost do Wisły"
"Mało prawdopodobne". Nie wierzy w odnalezienie "złotego pociągu"
"Mało prawdopodobne". Nie wierzy w odnalezienie "złotego pociągu"
Incydent z laserem na Morzu Czerwonym. Niemcy potępiają Chiny
Incydent z laserem na Morzu Czerwonym. Niemcy potępiają Chiny
Rekordowa liczba przypadków w USA. Problem nie tylko w Stanach
Rekordowa liczba przypadków w USA. Problem nie tylko w Stanach
CBŚP zlikwidowało dwie fabryki. Jest akt oskarżenia
CBŚP zlikwidowało dwie fabryki. Jest akt oskarżenia
Ludzie aż wyszli z aut. Incydent na przejściu w Malborku
Ludzie aż wyszli z aut. Incydent na przejściu w Malborku
Tania i smaczna. To jedna z najzdrowszych ryb
Tania i smaczna. To jedna z najzdrowszych ryb
Rodzice dopatrzyli się błędu. Dzieci miały zaniżone wyniki na egzaminie
Rodzice dopatrzyli się błędu. Dzieci miały zaniżone wyniki na egzaminie
Byk nadział go na róg. Chwile grozy w Pampelunie
Byk nadział go na róg. Chwile grozy w Pampelunie
"Krew lała się obficie". Strażnicy miejscy uratowali 22-latka
"Krew lała się obficie". Strażnicy miejscy uratowali 22-latka
Drakońskie kary w Niemczech. Już ostrzegła Polaków
Drakońskie kary w Niemczech. Już ostrzegła Polaków
Jak zrobić przecier pomidorowy? Prosty przepis z dwóch składników
Jak zrobić przecier pomidorowy? Prosty przepis z dwóch składników