Pij codziennie. Odtrutka dla wątroby, ulga dla jelit

Kwas chlebowy jest tradycyjnym napojem, wytwarzanym w wyniku alkoholowej fermentacji chleba z dodatkiem cukru lub owoców i drożdży. Jego popularność w kontekście szybkiego gaszenia pragnienia sięga już wielu pokoleń, ale w ostatnich latach naukowcy zaczęli podwójnie doceniać jego właściwości odżywcze. Kwas chlebowy to prawdziwy sprzymierzeniec naszego zdrowia!

Dlaczego warto pić kwas chlebowy?Dlaczego warto pić kwas chlebowy?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Vitaly Faritovich
Katarzyna Chudzik

Składniki odżywcze kwasu chlebowego

Kwas chlebowy jest probiotykiem, a zatem bogatym źródłem żywych kultur bakterii, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz wiele minerałów - w szczególności selen (niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy) i cynk (wzmacniający włosy i paznokcie).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz schudnąć? Pij kwas chlebowy

Korzyści zdrowotne ze spożywania kwasu chlebowego

Wsparcie dla mikrobioty jelitowej. Probiotyki zawarte w kwasie chlebowym mogą wspomagać równowagę bakteryjną w jelitach, co może korzystnie wpływać m.in. na układ nerwowy.

Wsparcie procesów trawienia. Enzymy powstające podczas fermentacji mogą pomóc w trawieniu, co może przyczynić się do zmniejszenia dolegliwości trawiennych.

Detoksykacja. Kwas chlebowy może wspierać procesy detoksykacyjne w wątrobie, pomagając w eliminacji toksyn z organizmu.

Poprawa odporności. Właściwości probiotyczne modulują florę jelitową i wzmacniają odporność organizmu. Witamina C dokłada do tego swoją cegiełkę.

Korzystny wpływ na układ krwionośny. Kwas chlebowy poprawia profil lipidowy oraz obniża ciśnienia krwi.

Kwas chlebowy wspiera leczenie migren, bóli mięśni, cukrzycy, grzybicy, zaburzeń trawienia, chorób nowotworowych i stwardnienia rozsianego.

Sposób spożywania

Jeżeli nigdy wcześniej nie mieliśmy do czynienia z kwasem chlebowym, warto zacząć od spożywania go w małych ilościach. Stopniowe zwiększanie porcji pozwoli zaobserwować reakcję organizmu na ten napój i dostosować się do jego specyficznego smaku oraz właściwości.

Aby utrzymać wszystkie korzyści probiotyczne, zalecane jest przechowywanie kwasu chlebowego w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Warto również pamiętać o tym, że kwas chlebowy ma krótki termin spożycia - maksymalnie 4 dni.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Rosjanin prosto z frontu. "Nigdy nie byłem w takim piekle"
Rosjanin prosto z frontu. "Nigdy nie byłem w takim piekle"
Brytyjczycy potwierdzają. Jest nowy wariant wirusa Mpox
Brytyjczycy potwierdzają. Jest nowy wariant wirusa Mpox
Ekspresowa rozprawa. Nie było matki Bartosza G.
Ekspresowa rozprawa. Nie było matki Bartosza G.
Generałowie ostrzegają przed "pokojem" w Ukrainie. Kosztowny dla Polski
Generałowie ostrzegają przed "pokojem" w Ukrainie. Kosztowny dla Polski
Moskwa się na to nie zgodzi. Wiceszef rosyjskiego MSZ zabrał głos
Moskwa się na to nie zgodzi. Wiceszef rosyjskiego MSZ zabrał głos
Bazy wojskowe USA w Polsce? "Absolutny priorytet"
Bazy wojskowe USA w Polsce? "Absolutny priorytet"
Najwyżej Tarnów, najniżej Szczecin. Kościół publikuje najnowsze dane
Najwyżej Tarnów, najniżej Szczecin. Kościół publikuje najnowsze dane
15-latek osunął się na ziemię. Dramat na oczach policjantów
15-latek osunął się na ziemię. Dramat na oczach policjantów
Nadzieja i ograniczone zaufanie. Niemieckie media o szczycie w Berlinie
Nadzieja i ograniczone zaufanie. Niemieckie media o szczycie w Berlinie
Krzyżówka o samolotach. Komplet haseł tylko dla znawców
Krzyżówka o samolotach. Komplet haseł tylko dla znawców
Śmierć dziewczynki w Kołobrzegu. Prokuratura zdecydowała
Śmierć dziewczynki w Kołobrzegu. Prokuratura zdecydowała
Krzyżówka językowa dla znawców. Ile haseł uda ci się odkryć?
Krzyżówka językowa dla znawców. Ile haseł uda ci się odkryć?