Pij codziennie. Odtrutka dla wątroby, ulga dla jelit

Kwas chlebowy jest tradycyjnym napojem, wytwarzanym w wyniku alkoholowej fermentacji chleba z dodatkiem cukru lub owoców i drożdży. Jego popularność w kontekście szybkiego gaszenia pragnienia sięga już wielu pokoleń, ale w ostatnich latach naukowcy zaczęli podwójnie doceniać jego właściwości odżywcze. Kwas chlebowy to prawdziwy sprzymierzeniec naszego zdrowia!

Dlaczego warto pić kwas chlebowy?Dlaczego warto pić kwas chlebowy?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Vitaly Faritovich
Katarzyna Chudzik

Składniki odżywcze kwasu chlebowego

Kwas chlebowy jest probiotykiem, a zatem bogatym źródłem żywych kultur bakterii, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz wiele minerałów - w szczególności selen (niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy) i cynk (wzmacniający włosy i paznokcie).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz schudnąć? Pij kwas chlebowy

Korzyści zdrowotne ze spożywania kwasu chlebowego

Wsparcie dla mikrobioty jelitowej. Probiotyki zawarte w kwasie chlebowym mogą wspomagać równowagę bakteryjną w jelitach, co może korzystnie wpływać m.in. na układ nerwowy.

Wsparcie procesów trawienia. Enzymy powstające podczas fermentacji mogą pomóc w trawieniu, co może przyczynić się do zmniejszenia dolegliwości trawiennych.

Detoksykacja. Kwas chlebowy może wspierać procesy detoksykacyjne w wątrobie, pomagając w eliminacji toksyn z organizmu.

Poprawa odporności. Właściwości probiotyczne modulują florę jelitową i wzmacniają odporność organizmu. Witamina C dokłada do tego swoją cegiełkę.

Korzystny wpływ na układ krwionośny. Kwas chlebowy poprawia profil lipidowy oraz obniża ciśnienia krwi.

Kwas chlebowy wspiera leczenie migren, bóli mięśni, cukrzycy, grzybicy, zaburzeń trawienia, chorób nowotworowych i stwardnienia rozsianego.

Sposób spożywania

Jeżeli nigdy wcześniej nie mieliśmy do czynienia z kwasem chlebowym, warto zacząć od spożywania go w małych ilościach. Stopniowe zwiększanie porcji pozwoli zaobserwować reakcję organizmu na ten napój i dostosować się do jego specyficznego smaku oraz właściwości.

Aby utrzymać wszystkie korzyści probiotyczne, zalecane jest przechowywanie kwasu chlebowego w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Warto również pamiętać o tym, że kwas chlebowy ma krótki termin spożycia - maksymalnie 4 dni.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę