Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Odstaw raz na zawsze. W nadmiarze doprowadza do cukrzycy

4

To, że na śniadanie jemy kanapki, jeszcze niewiele powie dietetykowi. To, z jakiego pieczywa są zrobione nasze kanapki jest równie ważne, jak to, co na nich jest! Jakie pieczywo zatem wybierać?

Odstaw raz na zawsze. W nadmiarze doprowadza do cukrzycy
Jakiego pieczywa unikać? (Douglas P Sacha - droopydogAJNA)

Pieczywo a indeks glikemiczny

Niski indeks glikemiczny oznacza, że dany produkt powoli uwalnia energię, pomagając w regulacji poziomu glukozy we krwi. Wysoki indeks glikemiczny powoduje z kolei szybki i gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, prowadząc do zaburzeń gospodarki węglowodanowej (w tym do insulinooporności czy nawet cukrzycy typu 2).

Nie wszystkie rodzaje pieczywa mają taki sam indeks glikemiczny. Białe pieczywo, wyprodukowane z przetworzonej mąki pszennej, cechuje się wysokim indeksem glikemicznym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny

Z kolei pieczywo pełnoziarniste, produkowane z całego ziarna zbóż, zawiera więcej błonnika, który opóźnia wchłanianie węglowodanów, prowadząc do bardziej stabilnego poziomu cukru we krwi po posiłku. Dzięki temu pieczywo pełnoziarniste charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, jest dla nas zdrowsze i bezpieczniejsze.

Zalecane rodzaje pieczywa

W kontekście kontroli poziomu glukozy we krwi zaleca się sięganie przede wszystkim po:

Pieczywo pełnoziarniste. Wyprodukowane z całych ziaren zbóż pieczywo zawiera więcej błonnika i składników odżywczych. Dobrym przykładem jest chleb żytni pełnoziarnisty oraz pieczywo z mieszanki ziaren.

Pieczywo na zakwasie. Takie pieczywo ma naturalnie niższy IG. Dodatkowo zakwas może posiadać korzystne dla jelit bakterie probiotyczne.

Pieczywo z dodatkiem nasion: Nasiona, takie jak siemię lniane, słonecznik czy dynia, mogą dodatkowo obniżyć indeks glikemiczny pieczywa dzięki zawartości błonnika i zdrowych tłuszczów.

Co na kanapkę?

Chociaż białe pieczywo jest popularne i łatwo dostępne, jego regularne spożywanie może prowadzić do problemów zdrowotnych związanych z regulacją poziomu cukru we krwi. Jeśli jednak z różnych przyczyn decydujemy się na takie pieczywo, warto łączyć je z produktami bogatymi w błonnik lub tłuszcze, które mogą pomóc w stabilizacji poziomu glukozy.

Do takich produktów należą: awokado, warzywa bogate w błonnik (np. szpinak), twaróg lub jogurt naturalny, jajka i oleje roślinne (oliwa z oliwek i olej lniany).

Regularne monitorowanie poziomu cukru we krwi oraz edukowanie się na temat indeksu glikemicznego różnych produktów spożywczych może pomóc w podejmowaniu świadomych decyzji żywieniowych.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić