Milena Górecka| 
aktualizacja 

Gdy jej brakuje, cierpi wątroba i żołądek. Nigdy nie zaniedbuj

12

Biotyna często traktowana jako suplement uzupełniający rutynę pielęgnacyjną. W rzeczywistości ma jednak znaczenie zdecydowanie większe niż estetyczno-kosmetyczne! Do czego jej potrzebujemy i z jakim pożywieniem możemy ją sobie dostarczyć?

Gdy jej brakuje, cierpi wątroba i żołądek. Nigdy nie zaniedbuj
Jajka to bogactwo biotyny (Licencjodawca, ismail gazel)

Czym jest biotyna?

Biotyna - inaczej witamina B7, witamina H lub koenzym R - jest kluczowym składnikiem odżywczym, który odgrywa znaczącą rolę w przemianie metabolicznej tłuszczów i węglowodanów, umożliwiając przekształcanie ich w energię.

Jest niezbędna do produkcji keratyny, co bezpośrednio wpływa na zdrowie skóry i włosów. Wspomaga zdrowie oczu, funkcjonowanie wątroby i układu nerwowego. Ma również istotne znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu.

Przyczyny niedoboru biotyny

Niedobór biotyny może wynikać z nieodpowiedniej diety, problemów z przyswajaniem biotyny z pożywienia, (wynikających z chorób przewodu pokarmowego), długotrwałego leczenia antybiotykami i nielicznych zaburzeń genetycznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Witamina dla włosów. Stymuluje porost, opóźnia siwienie

Objawy niedoboru biotyny

Do objawów niedoboru biotyny należą:

  • Zmiany skórne. Sucha, łuszcząca się skóra, a także wysypki, zwłaszcza w okolicach twarzy i okolic intymnych.
  • Problemy z włosami. Wypadanie, łamliwość, matowość i ogólna słabość włosów.
  • Zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego. Depresja, letarg, halucynacje, drgawki oraz parestezje (uczucie mrowienia lub drętwienia) kończyn.
  • Problemy z paznokciami. Kruche, łamliwe paznokcie z białymi plamkami.
  • Problemy z wątrobą i oczami. Zaburzenia w funkcjonowaniu wątroby i problemy z oczami (np. suchość oczu).
  • Częste rozstroje żołądka.
  • Bóle mięśni.

Dieta bogata w biotynę

Zwiększenie poziomu biotyny w organizmie możliwe jest poprzez zbilansowaną dietę zawierającą: żółtka jaj, orzechy i nasiona (w szczególności migdały, orzechy włoskie i nasiona słonecznika), produkty pełnoziarniste, niektóre warzywa (brokuły, szpinak, bataty, kalafior), podroby, masło orzechowe, banany i grzyby.

W niektórych przypadkach - gdy dieta nie dostarcza wystarczającej ilości biotyny lub gdy występują problemy z jej wchłanianiem - może być wskazana suplementacja. Suplementy biotyny dostępne są w postaci tabletek czy kapsułek. Zawsze jednak przed rozpoczęciem suplementacji należy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby ustalić odpowiednią dawkę i uniknąć interakcji z innymi przyjmowanymi lekami.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić