Kamil S. Sikora| 

Herbata nieśmiertelności. Najlepszy napój zwłaszcza dla jelit

150

Chociaż z roku na rok zyskuje grono nowych zwolenników, to w Polsce ten napój jest wciąż mało popularny. A szkoda, bo to naturalne lekarstwo dla jelit, które chroni przed rozwojem wielu poważnych chorób. W dodatku pomaga rozbić kamienie i złogi zalegające w naszym ciele.

Herbata nieśmiertelności. Najlepszy napój zwłaszcza dla jelit
Kombucha jest wciąż w Polsce niedoceniana (Matthew de Lange)

Grzyb herbaciany, czyli kombucha, ma mnóstwo cennych właściwości prozdrowotnych, który były cenione już w starożytnych Chinach i Japonii. Napój przyrządzany na bazie grzyba nazywano wówczas ‘’herbatą nieśmiertelności’’ lub ‘’eliksirem wiecznego życia’’. Do dziś osoby korzystające z dorobku medycyny chińskiej nie wyobrażają sobie dnia bez wypicia chociaż szklaneczki kombuchy. Ale to podobno w Japonii kombucha zyskała szczyt swojej popularności, gdy koreański lekarz wyleczył problemy trawienne jednego z japońskich cesarzy.

A co dziś na pewno wiemy o herbacianym grzybie? W Polsce powoli odzyskuje grono swoich zwolenników, a napoje przygotowane na bazie herbacianego grzyba dostępne są w wielu supermarketach. Najlepiej jednak kombuchę zrobić samodzielnie, gdyż wówczas będziemy mieć pewność, że została zrobiona tylko z naturalnych składników.

Napój warto pić codziennie, gdyż pomaga na wiele problemów, takich jak niestrawność, gazy, zmęczenie, wzdęcia, zaparcia, a nawet problemy skórne czy kłopoty z pamięcią i koncentracją. Kombucha łagodzi objawy alergii, pomaga regulować ciśnienie krwi, a także łagodzi bóle głowy i migreny. Ten prozdrowotny eliksir to najlepsze naturalne lekarstwo dla jelit. Odbudowuje ich florę bakteryjną, a także przyspiesza metabolizm i wspomaga wypróżnianie, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelit.

Dodatkowo kombucha wspomaga pracę wątroby oraz trzustki, a dzięki zawartości licznych antyoksydantów chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które mogą przyczyniać się do szybszego starzenia organizmu. Regularne picie ‘’herbaty nieśmiertelności’’ pomaga zmniejszyć kamienie nerkowe, a także oczyszcza naczynia krwionośne ze złogów cholesterolu, dzięki czemu chroni nas przed rozwojem miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu.

Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją ‘’przygodę’’ z własnoręcznie przygotowaną kombuchą, na początek pij dwie łyżki stołowe napoju po śniadaniu, obiedzie i kolacji. Po tygodniu zalecana dawka to 150 ml trzy razy dziennie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić