Pij codziennie. Twoje jelita szybko poczują ulgę
Ten orzeźwiający mleczny napój doskonale sprawdza się jako dodatek do różnego rodzaju wypieków. Poza walorami kulinarnymi, maślanka posiada również wiele prozdrowotnych właściwości. Dlaczego warto po nią sięgać każdego dnia?
W maślance znajdziemy takie cenne elementy jak białko, potas i witaminy z grupy B. Regularne picie maślanki dostarczy do naszego organizmu również odpowiednią dawkę wapnia. W szklance napoju znajduje się aż 30 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Wapń jest podstawowym budulcem kości i zębów, a jego niedobór zwiększa ryzyko osteoporozy, próchnicy zębów, skurczy mięśni oraz złamań i deformacji kości.
Zobacz także: Nie ignoruj. Może doprowadzić do ropni w nerkach
Obecny w maślance kwas mlekowy usprawnia pracę układu immunologicznego, chroniąc nas tym samym przed sezonowymi infekcjami. Bakterie kwasu mlekowego wpływają pozytywnie na układ pokarmowy. Dbają o prawidłową perystaltykę jelit, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na zatrucia pokarmowe. Po maślankę powinny sięgać zwłaszcza osoby cierpiące na wzdęcia, zgagę i nadkwasotę. Jeśli zjedliśmy właśnie tłuste i ostre danie, powinniśmy wypić szklankę maślanki, która złagodzi uczucie pieczenia oraz uchroni nas przed niestrawnością.
Ten niskokaloryczny i orzeźwiający produkt świetnie sprawdzi się także jako element diety odchudzającej. Zamiast dodawać do zdrowego koktajlu owocowego mleko krowie lub roślinne, lepiej sięgnijmy maślankę. Pijąc ją codziennie, poprawimy wygląd i kondycję naszej skóry. Substancje zawarte w maślance sprawiają, że cera staje się gładsza, lepiej nawilżona i rzadziej pojawiają się na niej zaskórniki oraz pryszcze.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie