Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Pij codziennie. Twoje jelita szybko poczują ulgę

32

Ten orzeźwiający mleczny napój doskonale sprawdza się jako dodatek do różnego rodzaju wypieków. Poza walorami kulinarnymi, maślanka posiada również wiele prozdrowotnych właściwości. Dlaczego warto po nią sięgać każdego dnia?

Pij codziennie. Twoje jelita szybko poczują ulgę
Dlaczego warto pić maślankę? (© Copyright Kypros 2017 all rights reserved)

W maślance znajdziemy takie cenne elementy jak białko, potas i witaminy z grupy B. Regularne picie maślanki dostarczy do naszego organizmu również odpowiednią dawkę wapnia. W szklance napoju znajduje się aż 30 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Wapń jest podstawowym budulcem kości i zębów, a jego niedobór zwiększa ryzyko osteoporozy, próchnicy zębów, skurczy mięśni oraz złamań i deformacji kości.

Obecny w maślance kwas mlekowy usprawnia pracę układu immunologicznego, chroniąc nas tym samym przed sezonowymi infekcjami. Bakterie kwasu mlekowego wpływają pozytywnie na układ pokarmowy. Dbają o prawidłową perystaltykę jelit, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na zatrucia pokarmowe. Po maślankę powinny sięgać zwłaszcza osoby cierpiące na wzdęcia, zgagę i nadkwasotę. Jeśli zjedliśmy właśnie tłuste i ostre danie, powinniśmy wypić szklankę maślanki, która złagodzi uczucie pieczenia oraz uchroni nas przed niestrawnością.

Ten niskokaloryczny i orzeźwiający produkt świetnie sprawdzi się także jako element diety odchudzającej. Zamiast dodawać do zdrowego koktajlu owocowego mleko krowie lub roślinne, lepiej sięgnijmy maślankę. Pijąc ją codziennie, poprawimy wygląd i kondycję naszej skóry. Substancje zawarte w maślance sprawiają, że cera staje się gładsza, lepiej nawilżona i rzadziej pojawiają się na niej zaskórniki oraz pryszcze.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Smacznego: Przepis na Buddha bowl!
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić