Jedno z najzdrowszych mięs. Ten rarytas powoli wraca do łask

To zapomniane nieco mięso znowu wraca do łask i jest nie tylko serwowane przez znakomitych szefów kuchni w restauracjach, ale też coraz częściej pojawia się na stołach polskich rodzin. Dowiedz się, dlaczego warto jeść mięso z perliczki.

Roast rooster
Roast rooster
ManudriRoast rooster Roast rooster Manudri
Źródło zdjęć: © Getty Images | Manudri

Jednym z najbardziej popularnych mięs w Polsce jest kurczak. Równie często na naszych stołach pojawia się wieprzowina. Chętnie sięgamy też po wołowinę oraz produkty mięsne wysokoprzetworzone, takie jak parówki czy konserwy, zapominając o mięsach, które kiedyś były podawane na królewskich dworach.

Jednym z takich mięs jest właśnie perliczka. Do niedawna to mięso nie cieszyło się zbyt dużą popularnością, ale dziś już widać, że wraca do łask. I bardzo dobrze, bo chociaż perliczka jest nieco droższa i trudniejsza w przygotowaniu niż kurczak, to jest mięsem wyjątkowo delikatnym, wykwintnym i soczystym, a do tego posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Uważa się, że to jedno z najzdrowszych mięs. Nie jest jednak tanie, bo za kilogram perliczki zapłacimy ok. 50-60 zł. Warto jednak, by od czasu do czasu pojawiło się w naszym menu, w towarzystwie np. młodych ziemniaków i zasmażanych buraczków.

Perliczka ma chude mięso, dlatego jest doskonałym wyborem dla osób będących na diecie odchudzającej. Co ciekawe, w tym mięsie znajdziemy aż dwa razy mniej tłuszczu niż w popularnym kurczaku, ale za to znacznie więcej przyswajalnego białka.

Wśród drobiu to właśnie perliczka ma najmniej kalorii (w 100 g zaledwie 160 kcal), za to obfituje w witaminy i składniki mineralne, takie jak potas, magnez, witaminy z grupy B, żelazo czy witaminę E nazywaną też ‘’witaminą młodości’’. To również cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają pracę naszego układu sercowo-naczyniowego, chroniąc m.in. przed miażdżycą.

Bardziej zabójczy niż alkohol. Odpowiada za siedem typów raka. Ale perliczka jest też polecana przez dietetyków osobom zmagającym się z cukrzycą, chorobami serca, nadwagą czy otyłością. Chętnie sięgają po nią osoby aktywne fizycznie oraz profesjonalni sportowcy - właśnie ze względu na niską zawartość tłuszczu przy jednocześnie wysokiej zawartości białka.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Taki widok przed Lidlem. Aż chwycił za telefon. Spójrzcie na kartkę
Taki widok przed Lidlem. Aż chwycił za telefon. Spójrzcie na kartkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor