Kamil S. Sikora| 

Jedz ją codziennie. Chroni przed rakiem i wzmacnia jelita

5

Rzodkiewka to jedno z pierwszych warzyw, które wraz z nadejściem wiosny pojawiają się w naszych ogródkach. Jest doskonałym uzupełnieniem twarożku, kanapek, pasty jajecznej lub sałatki. Jak się okazuje, poza walorami kulinarnymi, posiada również niezwykłe właściwości, z których wiele osób może nie zdawać sobie sprawy.

Jedz ją codziennie. Chroni przed rakiem i wzmacnia jelita
Rzodkiewkę warto dodawać do wielu potraw, ma niesamowite właściwości (Getty Images, October22)

Każdy doskonale zna charakterystyczny lekko ostry smak i specyficzny aromat rzodkiewki. Warto jednak bliżej się jej przyjrzeć i dowiedzieć się jakie walory zdrowotne posiada to niepozorne warzywo. Korzeń rzodkiewki zawiera m.in. witaminę C, witaminy należące do grupy B, błonnik pokarmowy, potas, siarkę, sód, wapń, magnez i antocyjany.

Dzięki obecności wspomnianych wyżej prozdrowotnych elementów podnosi odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, usprawniają pracę układu moczowego i wzmacnia kondycję naszych nerek. Substancje zawarte w rzodkiewce wykazują również właściwości przeciwutleniające, co sprawia, że obniżają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, chronią nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i spowalniają proces starzenia się organizmu.

Regularne sięganie po to popularne warzywo pomaga oczyścić krew z toksycznych substancji i utrzymać naszą wątrobę w dobrej formie. Rzodkiewka obniża wysoki poziom bilirubiny, który powoduje żółtaczkę, stymuluje transport tlenu w organizmie oraz chroni żyły i tętnice przed stanami zapalnymi i stwardnieniem.

Ponadto wspomaga procesy metaboliczne i prawidłową syntezę kolagenu. Rzodkiewkę powinny włączyć do swojego codziennego menu ci, którzy borykają się nadwagą i otyłością i chcą pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Dotyczy to również pacjentów ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu LDL we krwi, którzy znajdują w się w grupie ryzyka miażdżycy, udaru mózgu i chorób serca.

Warto dodać, że dzięki wysokiej zawartości włókna pokarmowego, rzodkiewka przyspiesza perystaltykę jelit i niczym miotła wymiata z układu pokarmowego zalegające w nim szkodliwe dla zdrowia zbędne produkty przemiany materii.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić