Jedz ją codziennie. Chroni przed rakiem i wzmacnia jelita

Rzodkiewka to jedno z pierwszych warzyw, które wraz z nadejściem wiosny pojawiają się w naszych ogródkach. Jest doskonałym uzupełnieniem twarożku, kanapek, pasty jajecznej lub sałatki. Jak się okazuje, poza walorami kulinarnymi, posiada również niezwykłe właściwości, z których wiele osób może nie zdawać sobie sprawy.

Rzodkiewkę warto dodawać do wielu potraw, ma niesamowite właściwościRzodkiewkę warto dodawać do wielu potraw, ma niesamowite właściwości
Źródło zdjęć: © Getty Images | October22

Każdy doskonale zna charakterystyczny lekko ostry smak i specyficzny aromat rzodkiewki. Warto jednak bliżej się jej przyjrzeć i dowiedzieć się jakie walory zdrowotne posiada to niepozorne warzywo. Korzeń rzodkiewki zawiera m.in. witaminę C, witaminy należące do grupy B, błonnik pokarmowy, potas, siarkę, sód, wapń, magnez i antocyjany.

Dzięki obecności wspomnianych wyżej prozdrowotnych elementów podnosi odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, usprawniają pracę układu moczowego i wzmacnia kondycję naszych nerek. Substancje zawarte w rzodkiewce wykazują również właściwości przeciwutleniające, co sprawia, że obniżają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, chronią nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i spowalniają proces starzenia się organizmu.

Regularne sięganie po to popularne warzywo pomaga oczyścić krew z toksycznych substancji i utrzymać naszą wątrobę w dobrej formie. Rzodkiewka obniża wysoki poziom bilirubiny, który powoduje żółtaczkę, stymuluje transport tlenu w organizmie oraz chroni żyły i tętnice przed stanami zapalnymi i stwardnieniem.

Ponadto wspomaga procesy metaboliczne i prawidłową syntezę kolagenu. Rzodkiewkę powinny włączyć do swojego codziennego menu ci, którzy borykają się nadwagą i otyłością i chcą pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Dotyczy to również pacjentów ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu LDL we krwi, którzy znajdują w się w grupie ryzyka miażdżycy, udaru mózgu i chorób serca.

Warto dodać, że dzięki wysokiej zawartości włókna pokarmowego, rzodkiewka przyspiesza perystaltykę jelit i niczym miotła wymiata z układu pokarmowego zalegające w nim szkodliwe dla zdrowia zbędne produkty przemiany materii.

Wybrane dla Ciebie
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków
Rosja zablokowała popularny komunikator. "Organizowanie działań terrorystycznych"
Rosja zablokowała popularny komunikator. "Organizowanie działań terrorystycznych"