Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Jedz regularnie. Silnie wspomaga pracę mózgu

38

Okoń nilowy to jedna z największych ryb słodkowodnych na świecie. Jego popularność rośnie - zwłaszcza wśród osób, które starają się o dostarczanie sobie cennych składników odżywczych, przy jednoczesnym dbaniu o domowy budżet. Jak regularne spożywanie okonia nilowego wpłynie na nasze zdrowie?

Jedz regularnie. Silnie wspomaga pracę mózgu
Dlaczego ryby są zdrowe? (Licencjodawca, Tamer Soliman)

Składniki odżywcze w okoniu nilowym

Białko. Okoń nilowy jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów. Białko wspomaga budowę i regenerację tkanki mięśniowej, a także pełni wiele innych ważnych funkcji w organizmie (w tym regulacyjne, transportowe, enzymatyczne).

Witamina A. To witamina rozpuszczalna w tłuszczach, niezbędna dla wzroku, zdrowia skóry i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Kwasy tłuszczowe omega-3. Są kluczowe dla zdrowia serca, układu nerwowego oraz dla prawidłowego funkcjonowania komórek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

Witamina D. Wspiera przyswajanie wapnia, jest więc niezbędna dla zdrowia kości i zębów. Witamina D pełni również ważne role w regulacji układu odpornościowego.

Wyniki badań wskazują, że witamina D może odgrywać rolę w ochronie przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Parkinsona czy Alzheimera. Ponadto, odpowiedni poziom witaminy D może wpływać na nastrój i chronić przed depresją.

Selen. Ten mikroelement ma istotne znaczenie dla zdrowia tarczycy, a także działa jako przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed uszkodzeniem.

Aminokwasy. Okoń nilowy dostarcza również ważnych aminokwasów, takich jak lizyna i leucyna, które są kluczowe dla regeneracji mięśni oraz syntezy białka.

Smaczna i ekonomiczna alternatywa w diecie

Jednym z największych atutów okonia nilowego jest jego atrakcyjna cena. Jest prawie dwa razy tańszy niż wiele ryb morskich, takich jak dorsz, łosoś czy halibut, co czyni go doskonałym wyborem dla osób szukających zdrowej, a jednocześnie ekonomicznej alternatywy w diecie.

Mięso okonia nilowego jest białe, delikatne, słodkawe i łagodne. Świetnie sprawdza się jako podstawa wielu dań, a jeśli jest przyrządzone na parze - stanowi bardzo zdrowy element diety. Od czasu do czasu można go również usmażyć w panierce lub zamarynować i upiec.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić