Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Chroni oczy i poprawia trawienie. Ale pod jednym warunkiem

3

Kukurydza bywa nazywana "ziarnem, które zmieniło oblicze świata". Dziś obecna jest w wielu pokarmach i dostarcza nam sporo właściwości odżywczych. Nie jest jednak bez skazy - jej nadmierne spożycie może prowadzić m.in. do niedoborów niektórych minerałów. Czy więc warto ją jeść?

Chroni oczy i poprawia trawienie. Ale pod jednym warunkiem
Dlaczego warto jeść kukurydzę? (Licencjodawca, zepp1969)

Błonnik

Błonnik sprzyja zdrowiu układu pokarmowego, przyspieszając procesy trawienne, stabilizując poziom glukozy we krwi oraz wspierając funkcjonowanie mikroflory jelitowej. Jego spożycie związane jest z niższym ryzykiem nowotworu żołądka, okrężnicy i odbytnicy, piersi, endometrium, prostaty, nerki i trzustki.

Karotenoidy

Karotenoidy, takie jak beta-karoten, są potężnymi przeciwutleniaczami, które chronią komórki przed uszkodzeniem spowodowanym przez wolne rodniki. Beta-karoten jest prekursorem witaminy A, która jest niezbędna dla zdrowia oczu i odgrywa kluczową rolę w modulacji odpowiedzi odpornościowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Mąka kukurydziana na włosy i skórę

Kwas ferulowy

Ma silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które mogą zapobiegać różnym chorobom przewlekłym. W wielu badaniach wykazano, że jego stosowanie zwiększa stabilność i skuteczność innych antyoksydantów.

Luteina i zeaksantyna

Luteina i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu. Pomagają chronić oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania UV oraz przed degeneracją plamki żółtej, schorzeniem związanym zazwyczaj z wiekiem.

Kwas fitynowy

Kwas fitynowy jest antyoksydantem badanym pod kątem potencjalnych właściwości przeciwnowotworowych, ale ma również swoją ciemną stronę.

Najbardziej znane działanie kwasu fitynowego związane jest z inhibicją absorpcji pewnych składników mineralnych z jelit. Poprzez wiązanie się z minerałami, kwas fitynowy może zmniejszać biodostępność wapnia, żelaza, cynku i magnezu, co w teorii może prowadzić do niedoborów tych pierwiastków, zwłaszcza w dietach bogatych w fitaty i jednocześnie ubogich we wspomniane minerały.

Istnieją również doniesienia o możliwości wpływu kwasu fitynowego na trawienie białek.

Czy więc warto jeść kukurydzę? Tak, ale nie w nadmiarze.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić