Milena Górecka| 

Jelita ci podziękują. Jedz codziennie, a zmniejszysz też ryzyko cukrzycy

5

Pistacje to orzechy, które dzięki bogatej zawartości składników odżywczych (od witaminy B6 i tiaminy, aż po fosfor, magnez i potas) mogą mieć duży wpływ na poprawę naszego zdrowia. Dlaczego warto włączyć je do naszego jadłospisu?

Jelita ci podziękują. Jedz codziennie, a zmniejszysz też ryzyko cukrzycy
Dlaczego warto jeść pistacje? (Licencjodawca, BATUHAN TOKER)

1. Korzystny wpływ na serce i naczynia krwionośne

Pistacje są doskonałym źródłem tłuszczów jednonienasyconych, znanych ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie serca. Te zdrowe tłuszcze mogą pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL), jednocześnie podnosząc poziom dobrego cholesterolu (HDL). Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, pistacje wspomagają ochronę układu krążenia przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i pomagają w utrzymaniu elastyczności ścian naczyń, co jest kluczowe w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pistacje - dlaczego warto po nie sięgać?

2. Wsparcie zdrowia oczu

Pistacje są jednym z naturalnych źródeł luteiny i zeaksantyny, dwóch kluczowych składników odżywczych, które mogą chronić oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmą, chorobami często związanymi z procesem starzenia.

3. Przeciwdziałanie cukrzycy

Niski indeks glikemiczny pistacji sprawia, że są one doskonałym wyborem dla osób zmagających się z cukrzycą lub starających się zapobiegać tej chorobie. Błonnik i białko obecne w pistacjach mogą pomóc w stabilizacji poziomu cukru we krwi i insuliny, redukując ryzyko wahań poziomu glukozy.

4. Wsparcie dla jelit i zdrowia trawiennego

Bogate w błonnik pokarmowy pistacje wspierają zdrowie układu trawiennego, promując regularność i zapobiegając zaparciom. Regularne spożywanie pistacji może przyczynić się do lepszego trawienia i ogólnego samopoczucia.

5. Zastrzyk antyoksydantów

Pistacje są źródłem potężnych przeciwutleniaczy, które mogą chronić organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, zmniejszając ryzyko wielu chorób przewlekłych, wspierając zdrowie na wielu płaszczyznach i zbliżając nas do długowieczności!

Należy jednak pamiętać o tym, że pistacje zawierają szczawiany, które mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych u podatnych na nie osób. Spożywanie zbyt dużej ilości pistacji może więc zwiększać ryzyko rozwoju kamieni nerkowych!

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić