Jesz? Tak działa na mózg

Wiele osób z całego świata ceni ją za niepowtarzalny smak i aromat. Ta popularna słodka przekąska poprawia nastrój i dostarcza do organizmu sporo cennych składników. Wyniki najnowszych badań potwierdzają, że czekolada wpływa również korzystnie na funkcje poznawcze.

chocolate dessert cream sweet souffle or pudding choco creme brulee healthy meal food snack on the table copy space food backgroundchocolate dessert cream sweet souffle or pudding choco creme brulee healthy meal food snack on the tablea-lesaSpożywanie katechin, przeciwutleniaczy obecnych w kakao, wpływa korzystnie na funkcje poznawcze
Źródło zdjęć: © Getty Images | Olesia Berlezova alesa@meta.ua
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

Naukowcy z Włoch postanowili przyjrzeć się dotychczasowym badaniom pod kątem wpływu katechin na funkcjonowanie mózgu. Wyniki tej analizy zostały opublikowane w czasopiśmie medycznym "Frontiers in Nutrition".

Jak się okazuje, regularne spożywanie katechin (przeciwutleniaczy obecnych w kakao) wpływa korzystnie na nasze funkcje poznawcze. U uczestników badań, którzy regularnie i przez dłuższy czas sięgają po kakao i czekoladę, zaobserwowano polepszenie pamięci roboczej i lepszą zdolność do przetwarzania informacji.

Kobiety, które po nieprzespanej nocy spożywały czekoladę, podczas wykonywania testów nie wykazywały pogorszenia funkcji poznawczych. Osoby w podeszłym wieku długotrwale spożywające flawonoidy kakaowe (od 5 dni do 3 miesięcy) miały lepsze zdolności poznawcze. U badanych zauważono poprawę pamięci roboczej, uwagi, płynności werbalnej i szybkości przetwarzania informacji.

Skutki regularnego spożywania kakao i czekolady były najbardziej widoczne u osób w starszym wieku, które cierpiały na zaburzenie pamięci początkowej lub innego rodzaju łagodne upośledzenia funkcji poznawczych.

Autorzy badań Michele Ferrara i Valentina Socci z Uniwersytetu L'Aquila we Włoszech, uważają, że flawonoidy kakaowe usprawniają pracę układu sercowo-naczyniowego i mogą zwiększać produkcję krwi przepływającej w okolicach hipokampu i w zakręcie zębatym. Zdaniem badaczy najwięcej cennych flawonoidów znajdziemy w gorzkiej czekoladzie, dlatego warto po nią sięgać regularnie.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody