Kiełbasa z grilla? O tym pamiętaj, by nie stała się rakotwórczą toksyną

Jak co roku wraz z nadejściem upragnionej wiosny rozpoczyna się sezon grillowy. O tej porze roku chętnie spędzamy czas z rodziną i znajomymi, zajadając kiełbasę i inne grillowane produktu. Zanim jednak zaczniemy grillować, powinniśmy zadbać o swoje zdrowie i pamiętać o kilku zasadach.

Czy kiełbasa z grilla jest szkodliwa dla zdrowia?Czy kiełbasa z grilla jest szkodliwa dla zdrowia?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Jörg Mikus / EyeEm

Kładąc na grilla kiełbasę czy inne tłuste czerwone mięso, powinniśmy pamiętać, że w jedzeniu mogą wytworzyć się nitrozoaminy, które spożywane w nadmiarze zwiększają ryzyko rozwoju nowotworu żołądka i jelita grubego.

Zdecydowanie lepiej sięgnąć po zdrowsze zamienniki, takie jak chude mięso drobiowe lub ryby.

Niesamowita wystawa. Zapach jest taki, że niektórzy podjadają eksponaty

Tego rodzaju produktów nie należy grillować zbyt długo, dzięki czemu unikniemy bezpośredniego kontaktu z kancerogennymi związkami chemicznymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolejną rzeczą, o której powinniśmy pamiętać, jest wybór odpowiedniego sprzętu. Przygotowanie produktów na grillu węglowym powoduje, że jedzenie przez cały czas ma kontakt z dymem i ogniem.

Podczas takiej obróbki termicznej mogą wytworzyć się takie szkodliwe dla zdrowia substancje jak akrylamid, heterocykliczne aminy aromatyczne czy benzopiren.

Zdecydowanie zdrowszym sposobem na przygotowanie naszego ulubionego dania jest użycie grilla gazowego lub elektrycznego.

Przed rozpoczęciem grillowania należy również pamiętać o odpowiednim przygotowania grilla i dokładnie usunąć z rusztu resztki jedzenia.

Jeśli zdecydujemy się na grill węglowy, należy zaopatrzyć się w tacki ochronne lub specjalną kratkę i przygotować odpowiednią podpałkę.

Najkorzystniejsze dla naszego zdrowia jest drewno z drzew liściastych lub węgiel drzewny. Nie należy używać drewna z drzew iglastych, które może strzelać podczas spalania i przez to stać się niebezpieczne.

Każdy, kto przygotowuje jedzenie na grilla, powinien zadbać również o zdrowe dodatki do potraw. Poza grillowanym mięsem, serem, rybą, warzywami czy owocami - na naszym talerzu nie powinno zabraknąć pełnoziarnistego pieczywa oraz zdrowej sałatki lub surówki.

Znajdziemy w nich witaminy, cenne sole mineralne, błonnik pokarmowy oraz przeciwutleniacze wykazujące właściwości antynowotworowe.

Podczas grillowania unikajmy dosalania potraw. Sól, która w nadmiarze obciąża nerki i układ pokarmowy, możemy zastąpić świeżymi lub suszonymi ziołami.

Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"