Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Kiełbasa z grilla? O tym pamiętaj, by nie stała się rakotwórczą toksyną

4

Jak co roku wraz z nadejściem upragnionej wiosny rozpoczyna się sezon grillowy. O tej porze roku chętnie spędzamy czas z rodziną i znajomymi, zajadając kiełbasę i inne grillowane produktu. Zanim jednak zaczniemy grillować, powinniśmy zadbać o swoje zdrowie i pamiętać o kilku zasadach.

Kiełbasa z grilla? O tym pamiętaj, by nie stała się rakotwórczą toksyną
Czy kiełbasa z grilla jest szkodliwa dla zdrowia? (Licencjodawca, Jörg Mikus / EyeEm)

Kładąc na grilla kiełbasę czy inne tłuste czerwone mięso, powinniśmy pamiętać, że w jedzeniu mogą wytworzyć się nitrozoaminy, które spożywane w nadmiarze zwiększają ryzyko rozwoju nowotworu żołądka i jelita grubego.

Zdecydowanie lepiej sięgnąć po zdrowsze zamienniki, takie jak chude mięso drobiowe lub ryby.

Tego rodzaju produktów nie należy grillować zbyt długo, dzięki czemu unikniemy bezpośredniego kontaktu z kancerogennymi związkami chemicznymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Najgorszy wybór na grilla. Naukowcy apelują: nawet 16 szkodliwych substancji

Kolejną rzeczą, o której powinniśmy pamiętać, jest wybór odpowiedniego sprzętu. Przygotowanie produktów na grillu węglowym powoduje, że jedzenie przez cały czas ma kontakt z dymem i ogniem.

Podczas takiej obróbki termicznej mogą wytworzyć się takie szkodliwe dla zdrowia substancje jak akrylamid, heterocykliczne aminy aromatyczne czy benzopiren.

Zdecydowanie zdrowszym sposobem na przygotowanie naszego ulubionego dania jest użycie grilla gazowego lub elektrycznego.

Przed rozpoczęciem grillowania należy również pamiętać o odpowiednim przygotowania grilla i dokładnie usunąć z rusztu resztki jedzenia.

Jeśli zdecydujemy się na grill węglowy, należy zaopatrzyć się w tacki ochronne lub specjalną kratkę i przygotować odpowiednią podpałkę.

Najkorzystniejsze dla naszego zdrowia jest drewno z drzew liściastych lub węgiel drzewny. Nie należy używać drewna z drzew iglastych, które może strzelać podczas spalania i przez to stać się niebezpieczne.

Każdy, kto przygotowuje jedzenie na grilla, powinien zadbać również o zdrowe dodatki do potraw. Poza grillowanym mięsem, serem, rybą, warzywami czy owocami - na naszym talerzu nie powinno zabraknąć pełnoziarnistego pieczywa oraz zdrowej sałatki lub surówki.

Znajdziemy w nich witaminy, cenne sole mineralne, błonnik pokarmowy oraz przeciwutleniacze wykazujące właściwości antynowotworowe.

Podczas grillowania unikajmy dosalania potraw. Sól, która w nadmiarze obciąża nerki i układ pokarmowy, możemy zastąpić świeżymi lub suszonymi ziołami.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
"Niezdolny do samodzielności". Mówi, kto może zostać papieżem
Egipskie ciemności w Hiszpanii. Polka opowiada, jak spędziła noc
Pan Jakub miał problem z oddychaniem. SOR był bezwzględny
Rosja pokazała nową rakietę. Nie pomogły prośby Donalda Trumpa
19-latek z Chełma opuści areszt? Uczniowie złożyli petycję
Proces w sprawie zabójstwa Krzysztofa Olewnika. Dziś mowy końcowe
Czy Donald Trump wesprze Polskę w razie konfliktu z Rosją? "Wiara maleje"
Pudzianowski wściekły po słowach włodarzy KSW. "Poprzewracało się"
Zabijali wilki i rysie. W Finlandii skazano 26 osób za kłusownictwo
Jechał pijany i zabił 10-letniego Dawida. Mieszkańcy są przerażeni
Wyniki Lotto 28.04.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Dwa razy w jednym tygodniu ratowali z Fudżi tego samego mężczyznę. Wrócił bo... zostawił telefon
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić