Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Regeneruje wątrobę, spala tłuszcz. Niestety Polacy wciąż nie doceniają

39

Właściwości zdrowotne naturalnego miodu są znane już od bardzo dawna. Jak się okazuje, istnieją mniej popularne produkty pochodzące od pszczół, po które również warto sięgać regularnie. Jednym z nich jest pyłek kwiatowy. Koniecznie poznaj jego niezwykłe właściwości.

Regeneruje wątrobę, spala tłuszcz. Niestety Polacy wciąż nie doceniają
Pyłek pszczeli (Licencjodawca, Stefania Pelfini, La Waziya Phot)

Pyłek kwiatowy to produkt o wielu prozdrowotnych właściwościach, jednak pomimo tego jest ciągle niedoceniany i wciąż nie cieszy się w naszym kraju zbyt dużą popularnością. Znajdziemy w nim m.in. witaminę A, C i E, witaminy należące do grupy B, potas, magnez, żelazo, cynk, związki polifenolowe, katechiny czy lipidy.

Pyłek kwiatowy. Jakie ma właściwości zdrowotne?

Dzięki zawartości wielu cennych składników ten naturalny produkt pszczeli wykazuje właściwości detoksykacyjne, usprawnia procesy przemiany materii, podnosi odporność naszego organizmu na infekcje, wspomaga spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej, wpływa pozytywnie na układ pokarmowy oraz zwiększa liczbę czerwonych krwinek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pyłek pszczeli. Porcja zdrowia, ale pod jednym warunkiem

Znany propagator produktów pszczelarstwa i badacz produktów pszczelich prof. dr hab. Ryszard Czarnecki, już jakiś czas temu polecał regularne spożywanie pyłku kwiatowego głównie ze względu na jego dobroczynny wpływ na wątrobę. Substancja ta chroni ten ważny narząd przed stanami zapalnymi, pomaga oczyścić go z toksyn i usprawnia pracę dróg żółciowych. Poza tym podobnie jak pszczela pierzga wspomaga leczenie przewlekłego zapalenia i innych chorób wątroby.

Zdaniem profesora Czarneckiego, żeby w pełni skorzystać z prozdrowotnych właściwości pyłku kwiatowego, należy przyjmować go codziennie przez 2-6 miesięcy. Dawka do osób dorosłych wynosi 30-60 g, dla dzieci wieku od 3 do 5 lat – 5-10 g, natomiast dla dzieci w wieku od 6 do 18 lat – 10-30 g.

Z kolei pacjenci, którzy cierpią z powodu przewlekłego zapalenia pęcherzyka żółciowego i przewodów żółciowych powinni zdaniem ekspertów spożywać pyłek kwiatowy każdego dnia przez okres przynajmniej trzech tygodni. Zalecana dawka to 20 g w 2-3 porcjach przyjmowana ok. 30 minut przed spożyciem posiłku.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 09.02.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Porównywano je do Machu Picchu. Po remoncie wciąż im czegoś brakuje
Polskie hokeistki na trawie mistrzyniami świata!
Rozkaz Putina. Rosja wprowadza blokadę telefonów z "nieprzyjaznych państw"
Sceny koło Zakopanego. Jedna gwiazdka wywołała ekscytację
Mają dość polskich wędkarzy. Niemcy nałożyli zakaz
Iga Świątek wraca na kort w Dausze. Pierwsza rywalka to stara znajoma
Nagrali "czarnego potwora". Tak blisko plaży nie był nigdy
Kreml nie potwierdza sensacyjnych ustaleń. Putin nie rozmawiał z Trumpem?
Policja ostrzega przed trendami na TikToku. Są niebezpieczne dla młodzieży
Tajemnicza śmierć narzeczonych. Brytyjka mówiła o "czarnych plamach"
Opakowanie po maśle - gdzie wyrzucić? Wielu z nas popełnia ten błąd
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić