Kłopoty z pamięcią, bóle mięśni i stawów. Po cichu wykańcza organizm młodych kobiet

93

Choroba Hashimoto to najczęściej występujący rodzaj zapalenia tarczycy. Przy tym schorzeniu układ odpornościowy, zamiast chronić organizm przed infekcjami, powoduje stan zapalny swoich własnych tkanek. Mimo tego, że przyczyny rozwoju tej choroby nie są do końca wyjaśnione, to pewne jest to, że jej występowanie ma związek z tarczycą.

Chora tarczyca
Chora tarczyca (ullstein bild via Getty Images)

Tarczyca i objawy Hashimoto

Objawy choroby Hashimoto niekiedy pojawiają się u osób skarżących się na niewydolność lub nadczynność tarczycy, a czasem są związane z powiększeniem tarczycy. Schorzenie to atakuje najczęściej kobiety w średnim wieku ok. 40-50 lat, rzadziej młodsze. Do czynników ryzyka możemy zaliczyć uwarunkowanie genetyczne lub obniżoną odporność organizmu, której powodem jest ciągły stres i przemęczenie.

Wiele osób chorych na Hashimoto często nie zdają sobie sprawy z obecności tej choroby, ponieważ na początku może przebiegać bez charakterystycznych symptomów. W bardziej zaawansowanym stadium dochodzi do powiększenia tarczycy, powstania wola lub do zaniku tarczycy, czyli niedoczynności tego gruczołu.

Stan zapalny tarczycy może objawiać się zmęczeniem, sennością, problemami z koncentracją i zapamiętywaniem, huśtawkami nastojów, marznięciem ciała, szorstkością i suchością skóry, wypadaniem włosów, zbyt obfitymi miesiączkami, bólami mięśni i stawów, zbyt wysokim stężeniem cholesterolu lub przybraniem na wadze. Tego rodzaju symptomy mogą świadczyć o tym, że Hashimoto jest powiązane z tarczycą.

Hashimoto może powodować zaburzenie cyklu owulacyjnego kobiety, co czasem prowadzi do problemu z zajściem w ciążę lub poronienia. W przypadku wystąpienia objawów, które mogą sugerować chorobę Hashimoto, konieczna jest konsultacja z endokrynologiem, który zleci specjalistyczne badania biochemiczne. Mają one na celu zbadanie poziomu hormonu przysadki mózgowej (THS) odpowiadającej za pracę tarczycy.

Przy Hashimoto bardzo ważną rolę odgrywa odpowiednia dieta. Zalecane jest żywność zawierającej goitrogeny - substancje, które wspomagają układ odpornościowy. Do takich produktów możemy zaliczyć m.in. brukselkę, brokuły, brzoskwinie, truskawki, szpinak, bataty, siemię lniane, kapustę pekińską chrzan, ziarna zbóż oraz banany.

Wskazane jest również jedzenie białka, które występuje w mięsie i jajkach. Unikać należy alkoholu, cukrów prostych, gotowanych wędlin, kawy, pomidorów, papryki i ryżu.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić