Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Krótka droga do nadwagi. Wyniszcza też serce. Zakazane po 30.

17

Po trzydziestym roku życia w ciele zachodzi wiele zmian, a w parze z nimi modyfikują się jego potrzeby zdrowotne i dietetyczne. Warto więc w tym momencie życia przeanalizować swoje nawyki żywieniowe i spróbować wyrobić sobie nieco zdrowsze. To pomoże nam sprostać nowym wyzwaniom!

Krótka droga do nadwagi. Wyniszcza też serce. Zakazane po 30.
Po 30. warto ograniczyć spożycie cukru (Licencjodawca, Mikhail Dmitriev)

Zmiany w ciele po 30. roku życia

Jedną z najbardziej zauważalnych zmian po trzydziestce jest spowolnienie metabolizmu, co skutkuje szybszym przybieraniem na wadze i utrudnionym zrzucaniem niechcianych kilogramów. Kolejnymi zmianami — już nie tak bardzo widocznymi gołym okiem – jest utrata gęstości układu kostnego, mniejsza elastyczność naczyń krwionośnych i skóry oraz niższa odporność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Erytrytol. Najzdrowszy zamiennik dla cukru

Zbilansowana dieta

Biorąc pod uwagę wszystkie te zmiany nie sposób nie dojść do wniosku, że kluczem do zachowania zdrowia, wigoru i dobrego wyglądu jest zdrowa, zbilansowana dieta, która będzie bogata w białko (ważne m.in. dla budowy i utrzymania masy mięśniowej), wapń i witaminę D (niezbędne dla zdrowia kości) i błonnik (wspierający perystaltykę jelit).

Niezbędne jest również regularne spożywanie owoców i warzyw, które dostarczają organizmowi cennych przeciwutleniaczy i zadbanie o ćwiczenia fizyczne (choćby w formie tzw. spontanicznej aktywności).

Sól. Jej spożycie prowadzi do podwyższenia poziomu ciśnienia tętniczego, zwiększając ryzyko chorób serca i udaru. Z powodzeniem można ją zastąpić mieszanką znacznie zdrowszych przypraw.

Tłuszcze trans. Zawarte w ciastkach, frytkach i fast foodach tłuszcze trans mogą doprowadzić do podwyższenia poziomu złego cholesterolu i szeregu konsekwencji z tym związanych. Warto zastąpić je zdrowymi tłuszczami — np. tymi, które znajdują się w awokado, orzechach i tłustych rybach.

Cukier. Wiadomo, że jego spożycie prowadzi do otyłości, cukrzycy typu 2, chorób serca i przyspieszenia procesu starzenia. Osoby, które nie wyobrażają sobie życia bez słodkości, mogą zastąpić sacharozę zdrowszą stewią, ksylitolem lub erytrytolem.

Zdrowe odżywianie. O czym jeszcze nie można zapominać?

Warto jednak pamiętać, że zdrowe odżywianie nie polega na bezwzględnej eliminacji konkretnych produktów z diety, lecz na dostarczaniu organizmowi różnorodnych, pełnowartościowych pokarmów.

Nie ma nic złego w zjedzeniu frytek raz na jakiś czas, jeśli tylko na co dzień stosujemy zbilansowaną dietę. Życie nie kończy się przecież po trzydziestce!

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić