Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Lekarka jadła je codziennie. "Są warte tego szumu"

6

- W ciągu dnia czułam stały poziom energii. Jeszcze bardziej przyjemnie zaskakujący był świeży blask, jakiego nabrała moja skóra. A trawienie? Gładko! Są warte tego szumu! - napisała lekarka Patricia Varacallo, która w ramach eksperymentu codziennie przez tydzień jadła filiżankę jagód.

Lekarka jadła je codziennie. "Są warte tego szumu"
Lekarka codziennie jadła popularne owoce. Mówi, jak się czuła po tygodniu (Licencjodawca)

Właściwości odżywcze jagód

Metaanaliza z 2020 roku, która pojawiła się w recenzowanym czasopiśmie "Advances in Nutrition", podkreśliła niezwykłe zalety zdrowotne jagody. Naukowcy czerpali z różnorodnych badań - od obserwacji na ludziach przez badania kliniczne, aż po wnioski z modeli zwierzęcych i in vitro – i potwierdzili szereg jagodowych zalet.

Jagody są bogate w fitochemikalia, które mają cenne właściwości przeciwutleniające. Są również bogate w witaminę C, witaminę K, mangan i błonnik pokarmowy. Ostatnie badania epidemiologiczne wskazują, że mogą potencjalnie zmniejszać ryzyko związane z chorobami układu krążenia i cukrzycą typu 2. Dodatkowo wykazują obiecujące działanie wspomagające regulację masy ciała oraz właściwości neuroprotekcyjne.

- Potencjalna synergia między fitochemikaliami borówki a zdrowiem jelit również leży w obszarze rosnącego zainteresowania badawczego. Chociaż w dziedzinie korzyści borówek jest pewnie dużo więcej do odkrycia, jedno pozostaje jasne: codzienne spożywanie borówek to krok w kierunku holistycznego zdrowia - napisała dla Healthy.com lekarka, która przeprowadziła tygodniowy eksperyment.

Jak jeść jagody?

Najwięcej korzyści zdrowotnych wyciągniemy z jagód spożywanych w surowej, organicznej postaci. Gotowanie ich na przetwory, sosy i kompoty sprawi, że zawarte w nich przeciwutleniacze mogą zostać uszkodzone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nie jedz owoców prosto z krzaka

Warto również spożywać ekologiczne jagody, ale dla tych, którzy mają dostęp wyłącznie do nieekologicznych eksperci mają wskazówkę: wystarczy umyć owoce mieszanką soku z cytryny z przefiltrowaną wodą, by odpowiednio je oczyścić.

I tych zasad trzymała się Patricia Varacallo, przez tydzień jedząc przynajmniej filiżankę surowych jagód dziennie. W ciągu tygodnia eksperymentowała z różnymi sposobami spożywania tych owoców.

Spożywała m.in.: koktajl jagodowy (jagody, białko w proszku, jogurt grecki, mrożony banan, szpinak, mleko migdałowe), płatki owsiane z jagodami (płatki owsiane, syrop klonowy, nasiona chia, mleko migdałowe, jagody), wodę z jagodami i cytryną, sałatkę z jagodami (szpinak, rukola, jagody, feta, orzechy włoskie, dressing z soku z cytryny, octu balsamicznego, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia)

Wnioski z eksperymentu

- Jagody są warte tego szumu! Pod koniec tygodnia poczułam subtelną, ale niezaprzeczalną zmianę w moim samopoczuciu. W ciągu dnia czułam stały poziom energii. Jeszcze bardziej przyjemnie zaskakujący był świeży blask, jakiego nabrała moja skóra. A trawienie? Gładko! - chwali efekty lekarka.

- Czy to wszystko dzięki mojej codziennej filiżance jagód? Kuszące jest tak myśleć, zwłaszcza biorąc pod uwagę dobrze udokumentowane korzyści zdrowotne tych maleńkich owoców, ale faktem jest, że jagodowy eksperyment sprawił, że przez cały tydzień bardziej uważnie podchodziłam do swoich wyborów zdrowotnych - podsumowała dr Patricia Varacallo.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić