Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Wątroba je uwielbia. Oczyszczają z toksyn, wymiatają tłuszcz

7

Wątroba to największy gruczoł i zarazem jeden z najważniejszych narządów w naszym organizmie, dlatego warto nią dbać każdego dnia. Jeśli chcemy, żeby jak najdłużej pracowała na pełnych obrotach, powinniśmy przede wszystkim odstawić alkohol i wyeliminować z diety szkodliwą żywność. Poza tym warto regularnie sięgać po wartościowe produkty, a szczególnie po owoce jagodowe.

Wątroba je uwielbia. Oczyszczają z toksyn, wymiatają tłuszcz
Owoce jagodowe regenerują wątrobę (Licencjodawca, © 2018 Annick Vanderschelden)

Wątroba pełni funkcję metaboliczną, filtracyjną, magazynująca i detoksykacyjna. Ten niezwykle istotny narząd usuwa toksyny gromadzące się w naszym organizmie, rozkłada alkohol, a także metabolizuje składniki zawarte w pożywieniu oraz zażywane przez nas leki. Poza tym wpływa na stężenie cukru we krwi i produkuje żółć, która odgrywa bardzo ważna role podczas procesów trawiennych.

Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę, że regularne sięganie po napoje alkoholowe stopniowo wyniszcza naszą wątrobę. Do pogorszenia jej kondycji przyczynia się również dieta bogata w tłuszcz i węglowodany proste oraz niski stopień aktywności fizycznej.

Taki tryb życia znacznie zwiększa ryzyko rozwoju niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD). To schorzenie sprzyja pojawieniu się innych dolegliwości ze strony wątroby oraz miażdżycy, chorób nowotworowych i bardzo niebezpiecznych incydentów kardiologicznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: 5 soków, które pokocha twoja wątroba

Chcąc zapobiec tego rodzaju problemom zdrowotnym, należy pozbyć się niezdrowych przyzwyczajeń i włączyć na stałe do jadłospisu produkty, które pomagają obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL, wykazują właściwości przeciwzapalne i zapobiegają gromadzeniu się nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Można do nich zaliczyć dzikie jagody mające w sobie naturalne ciemne barwniki wykazujące silne działanie przeciwutleniające. Inne antyoksydanty obecne w tych owocach to: kwas elagowy, resweratrol i witamina C. Dzięki zawartości tych cennych substancji jagody zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, obniżają kumulowanie się lipidów w miąższu wątroby, redukują nadmiar wolnych rodników wywołujących stres oksydacyjny oraz spowalniają proces starzenia się organizmu.

Warto wspomnieć, że antocyjany znajdziemy również w innych owocach jagodowych, takich jak jeżyny, maliny, truskawki czy borówki. Zdaniem ekspertów żywieniowych z Centers for Disease Control and Prevention (CDC) w trosce o dobrą kondycję wątroby oraz innych narządów w naszym organizmie powinniśmy codziennie sięgać po dwie szklanki tych owoców dziennie.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Rosja skazała 23 Ukraińców. Wśród skazanych żołnierze pułku Azow
Taką "furą" gnał do marketu. Poważne problemy Niemca
Nietypowe znalezisko w lesie. Pochodzi sprzed tysiąca lat
Kiedy przycinać śliwę? Ten termin jest kluczowy
Brytyjscy eksperci ostrzegają. Ostrzegają przed 24 infekcjami
Nie chciał dać pieniędzy. Wstrząsające sceny w Nowym Targu
Wizyta króla Karola i królowej Kamili w Watykanie odwołana. Jest komunikat
Zdecydowali się na zablokowanie Facebooka. Podali powody
Pilny apel policji. Szukają zaginionej Anity Hurbańczuk
Sprzedali zatrutą galaretę. Oto co grozi małżonkom
Rosyjskie drony zaatakowały. Mikołajów i Krzywy Róg pod ostrzałem
Kiedy siać koper? Nie zrób tego za wcześnie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić