Kamil S. Sikora| 

Wątroba je uwielbia. Oczyszczają z toksyn, wymiatają tłuszcz

8

Wątroba to największy gruczoł i zarazem jeden z najważniejszych narządów w naszym organizmie, dlatego warto nią dbać każdego dnia. Jeśli chcemy, żeby jak najdłużej pracowała na pełnych obrotach, powinniśmy przede wszystkim odstawić alkohol i wyeliminować z diety szkodliwą żywność. Poza tym warto regularnie sięgać po wartościowe produkty, a szczególnie po owoce jagodowe.

Wątroba je uwielbia. Oczyszczają z toksyn, wymiatają tłuszcz
Owoce jagodowe regenerują wątrobę (Licencjodawca, © 2018 Annick Vanderschelden)

Wątroba pełni funkcję metaboliczną, filtracyjną, magazynująca i detoksykacyjna. Ten niezwykle istotny narząd usuwa toksyny gromadzące się w naszym organizmie, rozkłada alkohol, a także metabolizuje składniki zawarte w pożywieniu oraz zażywane przez nas leki. Poza tym wpływa na stężenie cukru we krwi i produkuje żółć, która odgrywa bardzo ważna role podczas procesów trawiennych.

Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę, że regularne sięganie po napoje alkoholowe stopniowo wyniszcza naszą wątrobę. Do pogorszenia jej kondycji przyczynia się również dieta bogata w tłuszcz i węglowodany proste oraz niski stopień aktywności fizycznej.

Taki tryb życia znacznie zwiększa ryzyko rozwoju niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD). To schorzenie sprzyja pojawieniu się innych dolegliwości ze strony wątroby oraz miażdżycy, chorób nowotworowych i bardzo niebezpiecznych incydentów kardiologicznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: 5 soków, które pokocha twoja wątroba

Chcąc zapobiec tego rodzaju problemom zdrowotnym, należy pozbyć się niezdrowych przyzwyczajeń i włączyć na stałe do jadłospisu produkty, które pomagają obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL, wykazują właściwości przeciwzapalne i zapobiegają gromadzeniu się nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Można do nich zaliczyć dzikie jagody mające w sobie naturalne ciemne barwniki wykazujące silne działanie przeciwutleniające. Inne antyoksydanty obecne w tych owocach to: kwas elagowy, resweratrol i witamina C. Dzięki zawartości tych cennych substancji jagody zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, obniżają kumulowanie się lipidów w miąższu wątroby, redukują nadmiar wolnych rodników wywołujących stres oksydacyjny oraz spowalniają proces starzenia się organizmu.

Warto wspomnieć, że antocyjany znajdziemy również w innych owocach jagodowych, takich jak jeżyny, maliny, truskawki czy borówki. Zdaniem ekspertów żywieniowych z Centers for Disease Control and Prevention (CDC) w trosce o dobrą kondycję wątroby oraz innych narządów w naszym organizmie powinniśmy codziennie sięgać po dwie szklanki tych owoców dziennie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić