Lepiej unikać. Dotyczy to przede wszystkim jednej grupy
Nadciśnienie tętnicze to epidemia XXI wieku. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), co roku z jego powodu umiera 8,5 miliona osób. Jednym z czynników ryzyka rozwoju nadciśnienia jest nasza dieta. Dowiedz się, jakich produktów należy unikać.
Sól
Zdaniem Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego osoby borykające się z nadciśnieniem powinny wyeliminować lub ograniczyć do minimum spożywanie soli. Jedna łyżeczka soli (5-6 g) w ciągu dnia to maksymalna dawka, jaką można zjeść. Niestety bardzo ciężko zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe, bo "biała śmierć" znajduje się prawie we wszystkich produktach spożywczych.
Na to turyści zwracają uwagę. "Oczekują teraz unikalnych doświadczeń"
Sól możemy znaleźć m.in. w serach, wędlinach, zupkach instant, pieczywie, sokach warzywnych, piklach, płatkach śniadaniowych i mrożonkach.
Czytaj także: Bezcenny sok. Szybko pozbędziesz się stanów zapalnych
Tłuste potrawy i słodycze
Przy zbyt wysokim ciśnieniu lepiej z daleka omijać żywność, której spożywanie podnosi cholesterol i dostarcza do naszego organizmu nadmiar tłuszczu. Do takich produktów możemy zaliczyć m.in.: fast foody, tłuste mięso, słodycze, desery, wypieki cukiernicze, tłuste sery oraz jedzenie wysokoprzetworzone.
Czytaj także: Zaostrza objawy. Pojawia się ból i zesztywnienie stawów
Białe pieczywo
Chleb, bułki i makaron z białej mąki również nie sprzyjają leczeniu nadciśnienia. Pszenica zawiera skrobię i gluten, które podnoszą ciśnienie krwi. Kanapka z białego pieczywa i wędliny to jedna z najmniej zdrowych przekąsek. Takie śniadanie bardzo często zawiera znaczne ilości sodu i konserwantów, przez co wpływa niekorzystnie na prawidłowe ciśnienie tętnicze. Zdecydowanie lepszym wyborem jest pieczywo pełnoziarniste i chude mięso z kurczaka.
Alkohol
Alkohol nie tylko wyniszcza wątrobę i trzustkę, ale również działa niekorzystnie na nasz układ sercowo-naczyniowy. Wypicie napoju zawierającego procenty powoduje rozszerzanie się naczyń krwionośnych i wahania ciśnienia tętniczego. Początkowo alkohol obniża ciśnienie o ok. 4 mmHg, ale wraz z upływem czasu podnosi je o 7 mmHg i utrzymuje je na tym poziomie. Powinny o tym pamiętać zwłaszcza osoby borykające się z nadciśnieniem.